Dijous, 8 de desembre de 2022 - Edició 1596
La República

“Totis”: la paraula que genera debat sobre l’ús inclusiu del llenguatge

L’ús inclusiu de la llengua catalana ha generat debat entre diferents formes de pensament per mantenir la funcionalitat de la llengua i a la vegada mantenir el respecte a la diversitat d’expressió de gènere

Redacció 29/07/2021

La filòloga catalana Carme Junyent protagonitza un debat al criticar la postura de la consellera d’Igualtat i Feminisme Tània Verge. El motiu de la disputa es va iniciar en un article d’opinió de Junyent en què criticava que es canviés la terminació de les paraules per acabar-les amb -i-, perquè les paraules tinguessin un gènere neutre. D’aquesta manera, tombava la proposta de Verge d’usar un terme que no definís el gènere. Aquest comentari va molestar a la investigadora de la UOC experta en feminismes Marta Roqueta que va explicar que la generació d’aquesta terminació es feia per acabar amb l’imaginari de poder que suposa l’ús genèric del masculí i la definició del gènere lingüístic.

Junyent li va respondre que estava en contra de l’ús del gènere lingüístic, però que segons la llengua catalana la terminació en -i- no era normativa. Aquesta conversa va anar escalant la violència fins que, tal com afirma Roqueta, Junyent va fer mofa del fet que aquella conversa li estigués causant ansietat a Roqueta, i segons Junyent, se’n va cansar que Roqueta l’assetgés i li digués “miserable”. La filòloga catalana ha exposat en un altre article que no volia discriminar ningú i que només parlava “d’arguments lingüístics”, però ha condemnat que se l’anomenés “nazi” per defensar aquesta postura.

Aquesta picabaralla entre plantejaments distints ha evidenciat un problema en la utilització de la llengua, ja que es debat com ha de ser l’ús inclusiu en un entorn en què la claredat és important, però també “no destruir una forma creada per persones que necessitem ser anomenades per sentir que existim”, com ha apuntat Èric Pons, intèrpret d’art dramàtic, en un altre article d’opinió.