Dimecres, 22 de Gener de 2020 - Edició 545
La República

Torra mantindrà els llaços grocs però dona llibertat a les conselleries que els vulguin treure

La portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha explicat en la roda de premsa posterior al Consell Executiu la decisió de no retirar la pancarta de suport als presos polítics i […]

Redacció
Redacció 19/03/2019
Pla mig del balcó del Palau de la Generalitat en el moment de penjar la pancarta amb el llaç groc el 2 de juny de 2018

La portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha explicat en la roda de premsa posterior al Consell Executiu la decisió de no retirar la pancarta de suport als presos polítics i exiliats del Palau de la Generalitat, malgrat el requeriment de la Junta Electoral Central. Quim Torra ha encarregat un informe jurídic i, mentrestant, ha deixat en mans dels consellers la decisió sobre treure o no els símbols a les seus de cada departament del govern.

“El president ha informat avui el govern. Ha parlat per telèfon amb el vicepresident, Pere Aragonès. La decisió del president és mantenir la pancarta. El president entén que això és preservar la llibertat d’expressió”, ha dit Artadi, que ha recordat que dos dels membres de la JEC “estan asseguts jutjant els presos polítics”. Segons la portaveu, a més, “el president treballa amb el Síndic de Greuges per valorar si s’ha d’actuar, on i quan i sobre quins tipus de pancartes i expressions. Ha dit que seguirà les recomanacions que li indiqui el Síndic, hi estigui d’acord o no”. Per això, Torra ha demanat a la JEC que suspengui el termini per retirar els llaços grocs a l’espera de les seves recomanacions.

D’altra banda, ha assegurat que la voluntat és “protegir els funcionaris”, tenint en compte les amenaces de la JEC a Torra en relació a possibles conseqüències administratives i, fins i tot, penals si es desobeeix. Per comprovar si es compleix l’ordre, la Junta ha demanat a la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, que l’informi.

Rivera i Casado reclamen que sigui la policia espanyola qui retiri els llaços grocs 

Al seu torn, els líders del PP i de Ciudadanos, Pablo Casado i Albert Rivera, han coincidit a reclamar aquest dimarts al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que activi les delegacions del govern espanyol a Catalunya i les forces policials per fer complir l’ordre de la Junta Electoral Central (JEC) al president de la Generalitat perquè retiri els llaços grocs dels edificis que depenen de la Generalitat. En dos actes a Madrid i València, tots dos han coincidit a assenyalar el president del govern espanyol com a responsable d’aquest suposat incompliment un cop expiri el nou termini fixat per la JEC aquesta tarda de dimarts. I és que, segons Casado, el llaç groc és “un emblema que insulta l’Estat de dret i la democràcia” i Rivera creu que “la Fiscalia ha d’actuar si Torra no treu els símbols partidistes, llaços grocs, estelades o pancartes dient que Espanya és una dictadura”.

Alberto Fernández (PP) treu dos llaços de fanals davant de l’Ajuntament

L’ofensiva de l’unionisme contra els llaços grocs ha deixat també avui una altra imatge destacable: el líder del PP a l’Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández, ha tret dos llaços grocs col·locats al voltant de dos fanals de la plaça Sant Jaume, davant del consistori, i ha proclamat un “l’Ajuntament ja torna a ser de tothom, i l’espai públic ha de ser neutral”. El PP ha detallat en un comunicat que Fernández ha arribat cap a les 8.00 al consistori i ha vist llaços grocs als fanals davant de l’Ajuntament, després de la qual cosa ha pujat al seu despatx, ha agafat unes tisores i ha tornat a baixar a la plaça per tallar-los. Ha recordat que Fernández va ser qui va denunciar davant de la Junta Electoral que un llaç groc lluïa a la façana consistorial, després de la qual cosa la Junta Electoral de Zona va ordenar retirar aquest símbol, cosa que va complir el Govern d’Ada Colau.

AMPLIACIÓ.- La Moncloa avisa que els Mossos hauran de treure els llaços grocs si la JEC n’ordena la retirada

L’executiu espanyol ha reaccionat aquest dimarts a la decisió del govern de no retirar encara els llaços grocs de les façanes dels edificis de la Generalitat a l’espera que es manifesti el Síndic de Greuges, malgrat que ja ha expirat el termini de 24 hores que va establir la Junta electoral Central. En un comunicat, La Moncloa avança que la Delegació del govern espanyol informarà a la Junta a partir de les 15.00h sobre “el grau de compliment de la seva ordre de retirar llaços grocs als edificis públics que depenen de la Generalitat de Catalunya”. Segons l’equip del president espanyol, ho farà al llarg de la tarda i a partir d’aquest moment “totes les institucions queden a disposició del que determini la JEC”, que és competent en la qüestió tan si porta els fets a la Fiscalia com “si ordena al cos de seguretat competent el compliment de la instrucció de retirar els llaços”. En aquest cas, adverteix, “serien els Mossos d’Esquadra els encarregats d’aquesta funció”.

AMPLIACIÓ.- La JEC rebutja suspendre el termini que demanava Torra sobre els llaços grocs perquè “no es necessiten aclariments”

El president de la Junta Electoral Central (JEC), Segundo Menéndez Pérez, ha rebutjat aquest dimarts suspendre el termini de 24 hores que va donar al president de la Generalitat, Quim Torra, per retirar els llaços grocs de les façanes dels edificis de la Generalitat, tal com reclamava el propi Torra a un escrit que ha enviat pocs minuts abans que expirés. En una resolució d’una sola pàgina, el president de la JEC assegura que l’acord adoptat aquest dilluns en que establia el termini de 24 hores “és substancialment idèntic” al que va adoptar l’11 de març –quan ja va donar un termini de 48 hores- i per tant “no es necessiten aclariments” com els que demana el president de la Generalitat.
En aquest sentit, recorda que l’acord d’aquest dimarts “ja indicava la possibilitat del president de la Generalitat d’identificar els edificis públics dels que no pogués complir el que ha ordenat aquesta Junta”.

“A l’escrit que ara hem rebut ni s’identifiquen aquests edificis ni s’ofereixen les raons jurídiques que siguin demostratives de la impossibilitat del president de la Generalitat d’exercir sobre ells el que se li ha ordenat”, assegura. Per tant, segons el president de la JEC no té lloc la petició de suspendre el termini concedit a l’acord d’aquest dilluns, que “haurà de ser observat amb tota exactitud”. Malgrat la negativa, el president de la JEC no fa el pas encara d’obrir cap expedient, ni traslladar el cas a la Fiscalia ni ordenar a la policia que actuï per fer complir la seva ordre.

Relacionats