Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Torra diu als alcaldes del PSC que treballa amb el món local “des del primer dia”: “Som al vostre costat per ajudar-vos”

Respon la carta dels socialistes i insisteix que si les institucions “no treballen coordinades” no se’n sortiran

Agències 31/03/2020
El president de la Generalitat, Quim Torra, encapçala la reunió telemàtica del Consell Executiu del 31 de març de 2020 (Horitzontal)

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha respost la carta conjunta de 16 alcaldes del PSC del Baix Llobregat i els ha recordat que el Govern ha treballat amb les institucions del món local “des del primer dia”. “No dubteu mai que, a qualsevol hora del dia, som al vostre costat per ajudar-vos; més ben dit, ajudar-nos”, ha contestat. Els batlles van escriure una carta el dilluns on reclamaven a Torra que aprofités tots els recursos dels ajuntaments. Torra ha recordat que tant delegacions del Govern com consellers estan en contacte amb consistoris, diputacions, consells comarcals i entitats, amb qui es fa “reunions regulars i sectorialitzades per escoltar i atendre inquietuds i necessitats”.

El president ha aprofitat la missiva, també, per agrair la feina dels ajuntaments. “Sense l’esforç extraordinari de totes les institucions del país, treballant amb lleialtat i coordinades, no ens en sortirem”, ha dit.

 

Coordinació en el marc del Procicat

 

Torra, a més, ha recordat que la màxima autoritat en període d’emergència és el pla Procicat –en contacte amb tots els ajuntaments- i ha insistit , per tant, que és el canal “oficial” on es coordinen tots els temes relacionats amb l’emergència als municipis. “S’han de comunicar per aquesta via, justament per poder-ho centralitzar tot i poder fer bé i en xarxa tota la feina”, ha dit.

 

En relació amb el Procicat, però, el president de la Generalitat ha recordat que va quedar “relegat” al govern espanyol amb la declaració de l’estat d’alarma. “Sabeu també quina opinió en té el Govern. No m’hi estendré. No són temps de retrets, sinó d’avançar junts”, ha escrit.

 

Manca de material de protecció

 

A la carta, els alcaldes expressaven preocupació per la manca de material de protecció i ha avançat que comparteix “el neguit”. En aquest sentit, els ha recordat que des de la declaració de l’estat d’alarma “només el 10% del material (a Catalunya) prové de l’Estat”. En un sentit similar, ha demanat el seu suport en la demanda de més recursos econòmics per part del govern espanyol en matèria sanitària, que ha indicat que de moment és de 50 milions d’euros quan tota la despesa que preveu fer Salut pot arribar als 1.800 MEUR.

 

A la carta, el president ha recordat que reclamen al govern espanyol una renda de ciutadania per a treballadors i autònoms, augmentar la liquiditat a empreses, suspendre el pagament d’impostos, cotitzacions a la Seguretat Social i es quotes d’autònoms; una moratòria en pagament de crèdits i hipoteques; suspendre el pagament de subministraments bàsics; ampliar les condicions de força major perquè empreses puguin accedir a ERTO; eliminar l’objectiu de dèficit i sostre de despesa; i establir mecanismes de finançament i liquiditat per als territoris. Torra ha confiat que els batlles “comparteixin” les mesures que defensa el Govern.