Dissabte, 4 d'Abril de 2020 - Edició 618
La República

Torra celebra el “camí de diàleg” obert però lamenta que l’Estat “no doni resposta a l’amnistia i l’autodeterminació”

El president del Govern vol “aïllar” la taula de les eleccions catalanes i els pressupostos de l’Estat

Redacció
Redacció 26/02/2020
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant la seva compareixença a la Moncloa aquest 26 de febrer del 2020. (Horitzontal)

El president del Govern, Quim Torra, ha celebrat el “camí de diàleg” que s’ha obert aquest dimecres amb la constitució de la taula entre governs, però ha lamentat que l’Estat “no doni resposta a l’amnistia i l’autodeterminació” com ha plantejat la delegació catalana. En una roda de premsa des de la Moncloa, després de tres hores de reunió, Torra ha dit que hi ha “compromís” de resoldre el conflicte però que no coneixen la “resposta” de l’executiu de Pedro Sánchez, i que ha de ser el “desllorigador”. Torra, que ha plantejat la figura del mediador, ha expressat que vol “aïllar” aquest espai de “qualsevol fet” que pugui afectar-lo, com ara les eleccions catalanes o els pressupostos de l’Estat. “No ens aixecarem de la taula”, ha garantit.

 

El president del Govern també ha explicat que la pròxima reunió de la taula de diàleg tindrà lloc a Barcelona el mes de març. Per aquest dimecres, per a Torra, el que era important de la reunió era la reunió en si mateixa, i el fet d’asseure’s i acordar un marc per parlar amb “seguretat jurídica”.

 

Torra ha afirmat que el govern espanyol ha volgut introduir en el debat temes “sectorials”, que la Generalitat no “menysprea” però pels quals hi ha “altres canals”. Així, aquestes qüestions es debatran a la Comissió Bilateral, que es convocarà “pròximament”, d’acord amb Sánchez.

 

També ha volgut desvincular la taula de l’aprovació dels pressupostos de l’Estat o de les pròximes eleccions catalanes, encara sense data: “Volem que continuï endavant la taula, perquè creiem en ella”. A més, ha insistit que a Pedralbes “no va ser la part catalana qui es va aixecar de la taula” i ha assegurat que “tampoc serà ara”.

 

Acompanyat a la sala pels membres de la delegació catalana –Aragonès, Puigneró, Bosch, Artadi, Vilalta, Jové i Rius- Torra ha dit que “el diàleg ha de ser honest i franc” i que, per la seva part, hi creuen. “Aquesta és la taula zero, però les properes han d’aprofundir en les solucions democràtiques”, ha expressat, després d’afegir que és “fonamental” tenir en compte “la voluntat popular”, amb la demanda de l’autodeterminació i l’amnistia com a bandera.

 

Per al cap de la Generalitat, la primera trobada ha servit per a “posar de manifest la discrepància” entre les dues parts en la diagnosi, tant en l’origen com per les vies de solució del conflicte. A més, ha lamentat que no han obtingut cap resposta per part de la Moncloa quan han posat damunt la taula amb una “pregunta clara” sobre l’amnistia per als presos.

 

Torra ha fet una primera intervenció en català, que ha estat traduïda de manera simultània al castellà per als periodistes que seguien la roda de premsa des de la Moncloa, i després l’ha repetit en castellà. Ha contestat tres preguntes abans de marxar per agafar un vol que l’ha de dur a Lisboa, on aquest dijous inaugurarà la nova seu de la delegació del Govern a Portugal.

Relacionats