Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Súria declara dos dies de dol per la mort dels tres geòlegs a la mina de Cabanasses

La firma que gestiona la mina, ICL, ha convocat un minut de silenci per a aquest divendres a les 12 del migdia al Monument a la Mineria

Agències 10/03/2023
Treballadors i Mossos a la mina de Súria on han mort tres treballadors Data de publicació: dijous 09 de març del 2023, 11:04 Localització: Súria Autor: Nia Escolà

L’Ajuntament de Súria ha declarat dos dies de dol, divendres 10 i dissabte 11 de març, per la mort dels tres geòlegs en l’accident que ha tingut lloc aquest dijous a la mina de Cabanasses. La corporació municipal s’ha adherit, també, al minut de silenci que el comitè d’empresa de la firma que gestiona la mina, ICL, ha convocat per a aquest divendres a les dotze del migdia a l’entorn del Monument a la Mineria, a la rotonda d’accés al pont de Salipota. La declaració de dol oficial comporta suspendre tots els actes programats per l’Ajuntament per als propers dies, incloses la Caminada de la Dona i la presentació del llibre ‘París érem nosaltres’, del XLIII Premi Ramon Llull, Andreu Claret. Les banderes de la Casa de la Vila onejaran a mig pal.

La tarda del dijous, 9 de març, el Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers i la brigada de salvament de la mina van aconseguir rescatar els cossos dels tres treballadors atrapats a la mina per un despreniment, després de diverses hores. Abans de poder rescatar els cossos, ha calgut assegurar la zona perquè fos segura per al personal d’emergències. Ha estat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui ha confirmat de forma oficial la notícia un cop rescatats els cossos. Aragonès ha traslladat el condol a les famílies, companys i entorn de les víctimes i ha agraït la difícil tasca dels equips d’emergències.

Les víctimes tenien 28, 29 i 31 anys. Segons ha informat la Universitat de Barcelona, una d’elles, a més de treballar a la mina, era doctorand de la Facultat de Ciències de la Terra d’aquesta institució universitària. Les altres dues víctimes eren estudiants del màster de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa (UPC). L’equip rectoral de la UB, en representació de tota la comunitat universitària, ha transmès el condol als familiars i amics dels finats i ha anunciat que aquest divendres, a les 12 del migdia, farà un minut de silenci davant dels edificis de la institució.

Un cop identificats els tres cossos, s’obrirà una investigació per part de l’autoritat judicial. El president ha remarcat que els Mossos s’ocuparan de les diligències amb el suport tècnic de la Subdirecció General de Mines de la Generalitat. “Però avui el més important és estar al costat de les famílies i de tots els miners que veuen com tres companys seus ara ja no hi són”, ha conclòs.

Aragonès ha constatat la dificultat de les tasques de rescat, habitual en aquest tipus d’accidents a les mines.