Divendres, 19 d'agost de 2022 - Edició 1485
La República

Stop Mare Mortum demana al govern italià que obri els ports de Lampedusa als immigrants rescatats

En una carta adreçada a la cònsol, l’ONG exigeix el compliment de la carta pels drets humans

Agències 16/08/2019
Concentració convocada per Stop Mare Mortum davant del consolat italià

Una delegació de l’ONG Stop Mare Mortum ha lliurat aquest divendres al matí una carta a la vicecònsol italiana a Barcelona per exigir al govern italià l’obertura dels ports italians, sobretot de Lampedusa, per al desembarcament dels nàufrags d’Open Arms i Ocean Víkings. En una missiva, l’ONG exigeix que es compleixi la carta pels drets humans de l’ONU a tots els països de la Unió Europa, a qui també demana una política ”conjunta” vers la immigració i els refugiats per evitar que ”es vagin passant la pilota” els diferents estats, cada vegada que hi ha una ”crisi”. Així ho ha manifestat Toni Piñeiro, que ha recalcat que són ”éssers humans viatjant al primer moment”. En aquest sentit, l’ONG demana ”vies segures i legals” perquè tothom pugui viatjar a Europa o qualsevol lloc ”igual” que ho poden fer els ciutadans europeus.

Abans d’entrar al consolat, Piñeiro també ha denunciat una ”externalització” de les fronteres de la UE cap al Marroc, Líbia, Tuníssia o Turquia, on ha recordat que esta ”documentat” que es vulneren ”sistemàticament” els drets humans de les persones. Ha posat d’exemple el maltractament i abandonament posterior al mig del desert de Tuníssia d’un grup de 36 migrants. Per a Piñeiro, ”això no pot passar” i recorda que els convenis internacionals obliguen a deixar desembarcar al ”primer port segur” els nàufrags rescatats al mar.

Una desena de membres de l’ONG s’han concentrat davant el consolat italià on han desplegat una pancarta amb el lema ”vies legals i segures”. Els activistes han pujat a lliurar la carta en grups de tres en tres i han estat rebuts per la vicecònsol.

Evacuades tres persones més de l’Open Arms per complicacions mèdiques

D’altra banda, tres persones i un acompanyant del vaixell Open Arms han estat evacuades el dijous a la nit per “complicacions mèdiques que requereixen atenció especialitzada”, segona ha explicat l’organització. En una piulada a Twitter l’entitat insisteix que “totes les persones necessiten ser desembarcades amb urgència per humanitat”. Poc abans cinc persones i els seus acompanyants ja havien estat evacuats amb urgència per causes psicològiques.

Els rescatats naveguen des de fa 15 dies esperant accedir a un port segur on desembarcar. Des d’aquest dijous a la matinada l’Open Arms es troba fondejat a mig kilòmetre de l’illa de Lampedusa esperant que se li assigni un port per desembarcar els migrants. Un tribunal italià va aixecar aquest dimecres la prohibició d’entrar en aigües territorials italianes emparant-se en el dret internacional marítim, per tal de “permetre socórrer les persones a bord” per la “situació de gravetat i urgència” i el risc de naufragi.