Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

Stan Lee és el protagonista del Saló del Còmic d’enguany

El 37è Saló Internacional del Còmic de Barcelona arrencarà aquest divendres al recinte de Montjuïc de Fira Barcelona -on se celebrarà fins diumenge-, amb un dia menys de celebració, però […]

Joan Vila i Boix
Joan Vila i Boix 04/04/2019
Cartell del Saló del Còmic

El 37è Saló Internacional del Còmic de Barcelona arrencarà aquest divendres al recinte de Montjuïc de Fira Barcelona -on se celebrarà fins diumenge-, amb un dia menys de celebració, però més metres i autors.

La directora general de Ficomic, Meritxell Puig, va detallar en roda de premsa fa unes setmanes que la reducció d’un dia aspira a “concentrar i oferir el màxim d’activitat en menys dies”, sense que quedin disperses, i amb això aconseguir reeditar els 118.000 visitants de l’edició passada.

Per aquest motiu, el saló creixerà en metres, i passarà d’uns 50.000 a més de 52.000 -es desplaçarà en un pavelló més gran- i també ho farà en autors, en partir de 30 l’any passat, i en aquesta edició amb molts més per la presència de més autors estatals convidats, a part dels internacionals habituals del festival.

Nou logo i nom

Amb un pressupost al voltant d’un milió d’euros, la renovació passa també per un canvi de nom -passarà a anomenar-se Comic Barcelona-, i un nou logo, dissenyat per Adalaisa Soy, a part d’un espai web també renovat.

Tot això pretén inaugurar una nova etapa, “més integradora i il·lusionant”, que a més aspira a captar un públic més jove, especialment el de cinc a 15 anys amb la reedició de la secció ComicKids, i el de 15 a 22, que és el “dels lectors del futur”, perquè la resta de franges representa aquells visitants que han crescut de la mà del saló en els seus 33 anys.

D’acord amb aquesta renovació, el cartell també té la vocació de ser jove i il·lusionant, símbol d’una nova etapa, i s’ha encarregat a la il·lustradora murciana Ana Galvañ.

Evocant en els fanzines, el cartell reivindica els nens que es reunien a casa seva a fer fanzines, i reivindica la diversitat, i especialment les autores dones.

Entre les exposicions del saló, la primera es dedicarà a Stan Lee, en quatre exhibicions independents: la primera dedicada a la seva faceta com a guionista, editor i creador de personatges amb originals i textos; la segona versarà sobre la dinàmica que pren el ‘comic-book’ després de Stan Lee.

Una tercera exposició aprofundirà en els dibuixants espanyols als Estats Units que han col·laborat amb els comic-books, i la quarta serà un espai perquè els autors espanyols facin els seus dibuixos in situ en homenatge a Stan Lee, i després se subhastin per a l’ONG Dibujos por Sonrisas.

Còmic i rock’n’roll

Una altra exposició, ‘Vibracions underground’, explorarà, a través de caràtules de disc, la relació dels dibuixants de còmic alternatius i el rock’n’roll, entre d’altres tipus de música.

A més, el saló ha arribat a un acord amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) per fer una exposició des d’aquest divendres i fins al 21 d’abril sobre les aventures de Corto Maltès, i una altra que s’inaugurarà a partir del juny que explorarà els inicis del còmic underground, i com es va desenvolupar a Espanya, inclosa la revista ‘El Víbora’.

El saló també festejarà l’aniversari de Popeye, els 60 anys d’Asterix i els 90 anys de Tintin, entre altres activitats que hi ha previstes durant tot el cap de setmana.