Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

[Vídeo] Un torturat per Billy el Niño: “Tenia obsessió en colpejar-me els testicles”

ETB2 entrevista una de les persones que va rebre maltractaments físics per part de la guàrdia civil

Gerard Sesé
Gerard Sesé 19/07/2019
Antonio González Pacheco, aficionat a l'atletisme, recentment se l'ha vist córrer diverses maratons, com la de Nova York o la de Madrid

Un dels programes estrella de la televisió pública basca, ‘En jake’, ha entrevistat avui a Mikel Korta, una de les persones que va ser torturada durant 9 dies quan tenia 19 anys per un dels personatges més foscos que ha generat el cos policial espanyol: Antonio González Pacheco, el guàrdia civil conegut com a ‘Billy el niño’.

Tot va començar quan tornant d’una festa un grup de desconeguts van posar-li una pistola al cap i el van detenir. Al vídeo explica les tortures que va rebre i com Antonio González Pacheco “tenia una obsessió a donar cops als testicles”.

Un testimoni que explica el seu cas un dia després que una altra víctima hagi presentat als jutjats de plaça de Castilla la 14a querella contra aquest expolicia secret del franquisme per un delicte de tortures en un context de crims contra la humanitat sofertes després de la Llei d’Amnistia de 1977.

El 18 de setembre de 2013 la jutgessa argentina María Servini va dictar ordre internacional de recerca i captura contra ell. A l’abril de 2014 l’Audiència Nacional va rebutjar l’extradició de González Pacheco, argumentant que aquests delictes de tortures estan “àmpliament prescrits”, en oposició al raonament jurídic de la magistrada Servini.

El 10 de maig de 2018, l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica va sol·licitar al Ministeri de l’Interior que se li retirés la medalla al mèrit policial concedida en 1.977, petició que va ser rebutjada pel ministre Juan Ignacio Zoido. Sense això, després del canvi de govern, el nou ministre Fernando Grande-Marlaska va decidir reprendre l’estudi de la petició.