Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

[Vídeo] Un jove mag gironí fa escopir bilis a l’unionisme amb un simple truc

Vox aconsegueix fer TT a Twitter “Gerona” en castellà i la xarxa respon

Gerard Sesé 23/08/2020

Sanyes Mag és un jove (molt jove) de Montagut i Oix (la Garrotxa) que ha fet fortuna a la xarxa de moda, TikTok (amb més de 25.000 seguidors), pels seus trucs de màgia, per la seva naturalitat davant la càmera i per fer contingut exclusivament en català.

Malgrat la seva joventut, ha començat a rodar un xou anomenat ‘Black Bloc’ que ell mateix descriu com “un espectacle de màgia reivindicativa” on parla mitjançant els trucs i l’il·lusionisme de “les tantes desigualtats i tristeses que hi ha en aquest món com podrien ser el feixisme, els refugiats o el canvi climàtic”.

El seu últim espectacle va ser a Olot i, a la ultradreta espanyola i a l’unionisme més caspós no va agradar que en Sanyes Mag fes un espectacle de màgia “reivindicatiu”.

Alberto Tarradas, president de Vox Girona, feia un tuit amb un fragment de l’espectacle del jove català assegurant que “Lo que han llamado “Espectáculo de magia reivindicativa” no es más que otro ataque contra los niños. Adoctrinarlos para seguir creando peones vacíos y frustrados con un odio irracional contra su propia patria”.

La realitat, però, és que al truc només fa una simbologia amb un fil trencat de temps passats: el mateix Sanyes descriu el joc “per fomentar l’esperit crític i el lliure pensament”: “Espanya va viure una època molt trista on un senyor manava molt. Encara hi ha gent avui dia que es creu superior i que tots hem de pensar el mateix. Hi ha gent que no t’ajudarà a caminar i t’intentarà trencar. Però en realitat són ells els que estan trencats i nosaltres, si no ho acceptem i si no els deixem fer el que ells volen, podrem refer-nos com el fènix de les seves cendres”.

Criticar aquest discurs com ho fa Vox és, directament, declarar-se feixista i a favor de Franco. A més Tarradas, ha aconseguit amb el seu infumable tuit que “Gerona” (en castellà) s’hagi convertit en Trèndig Tòpic a la xarxa perquè una allau de catalans li ha respost fent-li entendre que traduir el topònim encara el deixa més retratat.