Dijous, 2 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

Unicef llança un crit d’alerta per arribar a 110 milions d’infants afectats per conflictes i la crisi climàtica

L’agència de l’ONU calcula que necessita prop de 10.000 milions d’euros de finançament d’emergència

Agències 05/12/2022
Un infant atès per un treballador d'Unicef

Unicef fa una crida de finançament d’emergència per arribar a més de 173 milions de persones, entre les quals 110 milions d’infants de 155 països, afectats per crisis humanitàries, les conseqüències de la pandèmia de la covid-19 i l’amenaça creixent d’esdeveniments climàtics severs. És el crit d’alerta de l’Informe d’Acció Humanitària per a la Infància 2023, fet públic aquest dilluns. L’organització calcula que necessita 10.300 milions de dòlars (9.786 milions d’euros). “Hi ha més nens i nenes que necessiten ajuda humanitària que en cap altre moment des de la Segona Guerra Mundial. Des del 2016 s’ha triplicat el nombre d’infants i les seves famílies que necessiten ajuda”, ha advertit el director executiu d’Unicef Espanya, José María Vera.

En declaracions recollides en un comunicat, Vera assenyala que aquestes necessitats estan augmentant per “una combinació fatal de conflictes, crisis migratòries, brots de malalties i taxes cada cop més elevades de desnutrició; situacions a les quals se suma el canvi climàtic”.

El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef) assenyala que el 2022 va començar amb una estimació de 274 milions de persones amb necessitat d’assistència humanitària i protecció, però que, al llarg de l’any, les necessitats han crescut, “en gran part a causa dels conflictes, inclosa la guerra a Ucraïna; a la creixent inseguretat alimentària; a les amenaces d’estat de fam provocades per factors relacionats amb el clima i altres factors i a les devastadores inundacions al Pakistan”. L’agència de les Nacions Unides també avisa del ressorgiment de brots de malalties com el còlera i el xarampió a tot el món.

Aquí cal sumar-hi les conseqüències persistents de la covid-19 i la inestabilitat econòmica mundial, així com l’emergència climàtica. Unicef alerta que més de 400 milions d’infants viuen en àrees de vulnerabilitat hídrica alta o extremadament alta.

A més a més, el nombre d’infants que creuen les fronteres, ja siguin no acompanyats, amb la família o separats, ha assolit xifres fins ara mai vistes, adverteix l’organització. En total, prop de 37 milions d’infants a tot el món estan desplaçats a causa de les crisis en cascada, un flux d’infants desplaçats que no es veia des de la Segona Guerra Mundial, alerta Unicef.

Com a part de la seva acció humanitària per a la infància, que estableix la crida de l’agència per 2023, Unicef té previst arribar a 8,2 milions d’infants amb tractament per desnutrició aguda greu; 28 milions d’infants vacunats contra el xarampió; 63,7 milions de persones amb accés a l’aigua potable pel consum i necessitats domèstiques; 23,5 milions d’infants, adolescents i cuidadors amb accés a la salut mental i el suport psicosocial; 16,2 milions d’infants i dones amb accés a intervencions de mitigació, prevenció i/o resposta al risc de violència de gènere; 32 milions de persones com a canals segurs i accessibles per denunciar l’explotació i abús sexual per part del personal que brinda atenció a la població afectada i 25,7 milions d’infants amb educació formal o no formal, inclòs l’aprenentatge primerenc.

Les cinc principals crides per requisits de finançament pel 2023 són per a l’Afganistan, amb 1.650 milions de dòlars; Ucraïna i resposta als refugiats, amb 1.058 milions; la crisi de refugiats sirians, 867 milions de dòlars; la República Democràtica del Congo (RDC), amb 862 milions de dòlars i Etiòpia, amb 674 milions de dòlars.