Dimarts, 7 de febrer de 2023 - Edició 1657
La República

TVE insinua que el gallec és una “llengua inventada” en directe en un programa sobre Eurovisió

Per presentar la cançó del grup de les Tanxugueiras, van comentar que a Bèlgica “havien enviat cançons en llengues inventades a Eurovisió”

Redacció 28/01/2022

La televisió pública d’Espanya s’ha tornat a lluir per desprestigiar les llengües cooficials com el gallec. Aquesta setmana s’està celebrant el Benidorm Fest per tal d’escollir la cançó que representarà Espanya a Eurovisió, amb la cantant catalana Rigoberta Bandini com a artista preferida per acabar guanyant.

Una de les propostes més populars, això no obstant, són les Tanxugueiras, un grup de noies gallegues que competiran amb Rigoberta Bandini a la final del festival. Va ser durant la primera semifinal d’aquest procés que els presentadors, durant la introducció de l’actuació de les gallegues, van fer una referència al fet que Bèlgica havia enviat cançons a Eurovisió en idiomes ficticis, i aquest fet ha provocat moltes crítiques a la xarxa. Encara que no hagi pogut ser amb mala intenció, el cert és que aquest tema està ara mateix a l’ordre del dia de les polèmiques amb le llengües cooficials com el català o l’euskera, i ha aixecat molta polseguera.

De fet, l’institut Gallec d’Anàlisi i Documentació internacional va mostrar el seu rebuig a aquest desafortunat comentari.