Edició 2130

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 25 de maig del 2024
Edició 2130

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 25 de maig del 2024

Trucs per veure l’eclipsi total de Lluna

Serà el més llarg de tot el segle XXI amb un total de 103 minuts

|

- Publicitat -

La Lluna d’aquesta nit serà especial. Estarà alienada amb la Terra i el Sol i quedarà així just dins l’ombra del nostre planeta. Això és el que es coneix com a eclipsi total lunar.

Publicitat

Just abans que aparegui la lluna i el sol es pongui, la Terra començarà a envair la Lluna. Això serà aproximadament sobre les 20.25. Caldrà esperar però gairebé una hora per veure l’eclipsi total però, fins es 21.30. Ara, la millor hora per veure l’espectacle serà al voltant de les 22.21, quan l’ombra de la Terra hagi enfosquit completament la Lluna.

Cap a les 23.13 serà el punt final de l’eclipsi, quan la lluna començarà a ser il·luminada pel sol a moda de lluna minvant. Sobre els 00.16 ja s’haurà acabat, segons recull el 324.

Es podrà veure sense instruments òptics

Aquest eclipsi però serà especial. Serà l’eclipsi total de Lluna més llarg del segle XXI, i durarà un total de 103 minuts.

Per gaudir d’aquest espectacle no caldrà utilitzar cap instrument òptic. Ara bé, un petit telescopi o uns prismàtics poden ajudar a veure alguns detalls de la Lluna i la forma de l’ombra terrestre sobre ella.

Per què passa?

Tot i que cada 29 dies la lluna està en fase plena, no passa cada mes.

Aquest fet inusual té lloc cada dos anys perquè l’òrbita de la lluna està desviada uns 5 graus respecte a l’òrbita de la Terra al voltant del Sol. I per tant, perquè hi hagi un eclipsi lunar, s’ha de produir l’alienament adequat.

Et pot interessar  Catalunya va rebre 1,87 milions de passatgers internacionals per via aèria a l'abril
Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut