Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

Tot el que cal saber per la Revetlla: Risc d’incendi, operació tornada o controls d’alcoholèmia

Breu repàs de tot els punts important que cal saber per a aquesta nit de Sant Joan

Redacció 23/06/2019
Pare i fill compren petards en un punt de venda de pirotècnia a Mataró, el 22 de juny de 2019 (horitzontal)

Quilos de coca a les llars catalanes

Els catalans menjaran 1,8 milions de coques artesanes per Sant Joan, un 3% més que l’any passat pel fet que el 24 de juny cau en dilluns i, al ser festiu, s’allarga el cap de setmana. És la previsió del Gremi de Pastisseria de Barcelona, que creu que l’efecte del pont pot ser “més beneficiós” per les pastisseries de fora de la capital catalana.

Quina és la coca Top vendes?

Segons el Gremi, els preus es mantindran entre els 16 i els 35 euros, en funció de la mida i del farcit, tot i la pujada del preu del pinyó. La coca més venuda tornarà a ser la de brioix farcida de crema, seguida de la coca de llardons de full i la de brioix amb fruites.

Origen de Sant Joan

La festa de Sant Joan no té un origen definit, tot i que se sap que obeeix a ritus pagans. S’explica que en la nit més curta de l’any, el sol era el convidat d’excepció, i d’aquí l’arrodoniment originari de la coca, un cercle perfecte amb un forat al mig que emulava el gran astre.

En un primer moment, l’ingredient bàsic era la pasta de pa adobada amb oli, ous i sucre, una massa cuita i amb pinyons com a ornament essencial. Amb l’aparició dels mestres pastissers, les formes van anar variant fins a arribar a l’actual i es van introduir nous ingredients com a ara la cirera, el poncem i tota mena de fruites confitades.

Celebrar-ho a la platja

310 operaris i 60 vehicles treballaran a primera hora del dia de Sant Joan per deixar les platges de Barcelona a punt per als banyistes a les deu del matí després de la celebració de la revetlla. Per contribuir a recollir els residus produïts durant la revetlla també s’instal·laran unes 2.500 papereres de cartró, 2.000 grogues per als envasos i 500 grises per a la resta, complimentant així, les que ja estan instal·lades permanents i els 84 contenidors addicionals. Per primera vegada, a totes les platges es recollirà separadament la fracció envasos, ja que l’any passat es va fer a dues platges i el 65% dels residus van ser envasos. L’Ajuntament de Barcelona preveu que unes 60.000 persones celebrin la festa a la platja tot i que la ciutat està previst que s’encenguin fins a 16 fogueres.

L’operació de neteja de l’any passat va recollir 20 tones de residus i deixalles acumulats a la sorra, una xifra que augmenta cada any.

Repercussió econòmica

Els empresaris de restauració i d’oci nocturn catalans preveuen una ocupació del 100% als locals de costa i d’un 85% de mitjana a les zones d’interior. Pel fet que la revetlla no caigui amb dissabte, la FECASARM calcula facturar més que l’any passat, ja que serà un cap de setmana llarg amb tres vigílies de festius, i per tant, una nit més per facturar, per la qual cosa els empresaris es mostren més ”optimistes”.

Risc d’incendis

La Conselleria d’Interior preveu que aquest proper cap de setmana llarg pugui ser un dels “de més perill de l’any”, a causa de la gran mobilitat de vehicles, les festes, els petards i les condicions meteorològiques que poden afavorir els incendis forestals. Per això, Mossos, Bombers, Protecció Civil, Trànsit i Agents Rurals han preparat un dispositiu especial de reforç de la seguretat per prevenir incidents. Es preveu que entre divendres i dissabte surtin de l’àrea de Barcelona més de mig milió de vehicles, sobretot a segones residències de les zones costaneres, cosa que obliga a extremar la precaució a l’hora de tirar petards, perquè en zones rurals hi ha més perill que a les ciutats.

Controls d’alcoholèmia

El Servei Català de Trànsit (SCT) manté actiu un dispositiu especial a les carreteres des de la tarda de divendres i fins dilluns a mitjanit.

En aquests dies, els Mossos d’Esquadra realitzaran 905 controls de trànsit a les carreteres catalanes: 219 d’alcoholèmia i drogues; 219 de distraccions; 167 de seguretat passiva; 154 de velocitat; 90 de motocicletes, i 56 de transport de pirotècnia.

Autopistes, companyia del grup Abertis, ha activat un dispositiu de seguretat viària amb l’objectiu de donar cobertura als desplaçaments del pont de Sant Joan a la seva xarxa viària a Catalunya reforçant els recursos tècnics i de personal a les autopistes, especialment en les operacions sortida i retorn durant aquests tres dies festius, i es col·laborarà amb Trànsit.

Més venda de petards

La venda de petards va a més des de divendres. Els tres dies previs a la revetlla de Sant Joan són sempre els de més moviment a les 1.348 botigues i parades autoritzats a Catalunya. Tot i que hi ha menys punts de venda que l’any passat, el sector preveu un lleuger creixement, de fins a un 3% més respecte els 17 MEUR de facturació de 2018. “Sempre anem a última hora amb tot i ara hi ha moltes vendes, amb cua permanent des del matí fins a la nit”, explica Marta Valdellou, una de les venedores d’una de les botigues que Petards CM té a Mataró. Entre els productes més demandats per les famílies hi ha tota una gamma de productes per a infants, que lideren les clàssiques ‘cebetes’ o les fonts de colors. També es venen molts coets i les capces amb petards variats, que ajuden a estalviar.

Operació tornada

464.000 vehicles ja han sortit de l’àrea metropolitana de Barcelona a les 15 h de la tarda d’aquest dissabte, segons informa el Servei Català de Trànsit. Representen un 91% dels vehicles previstos per aquesta operació sortida amb motiu del pont de Sant Joan. Les cues es preveuen el dilluns de manera generalitzada durant tot el dia, ja que es concentrarà l’operació tornada després de tres dies de festa. Els punts calents seran, segurament, com els de l’anada: l’enllaç entre la C-35 i la C-65 a Llagostera, diversos punts de l’AP-7 i C-58.