Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

Sense treva en el preu de la llum en un juliol que trenca el màxim històric

El preu de la llum torna a remuntar i aquest dimarts fregarà els 100 euros el megawatt hora

Avatar
Agències 26/07/2021
El preu mitjà de la llum al mercat majorista, que fixa part de l’import de la factura de la llum, ha tornat a remuntar aquesta setmana, amb valors que fregaran els 100 euros el megawatt hora aquest dimarts, segons OMIE, l’operador designat per a la gestió diària de l’electricitat a la Península. Així, demà el preu mitjà se situarà en els 99,05 euros per megawatt hora davant els 99,52 euros que s’han pagat avui. Dimecres passat es va batre el rècord històric amb 106,57 euros i el mercat majorista ha seguit amb valors disparats una setmana després. El cost fixat per demà continua sent elevat, és el cinquè més alt d’aquest mes de juliol, en el qual s’estan trencant tots els màxims històrics.

El preu mitjà d’aquest dimarts se situarà per sota dels 100 euros, tot i que en algunes franges del dia superarà aquest llindar, que és el doble del preu mitjà que es pren com a referència, els 50 euros el megawatt hora.

Concretament, serà entre la una i les dues de la matinada, amb valors entre els 101 i els 102 euros i entre les set i les dotze del matí, quan s’assolirà el preu més alt de tot el dia, amb 104,54 euros. Per contra, els mínims seran entre cinc i sis de la tarda de dimarts i serà de 88,75 euros.

L’augment respon a una combinació de factors com el pic de calor, la menor contribució de les d’energies provinents de fonts renovables al mix, l’increment del preu del gas i l’augment dels drets per emetre CO₂ que paguen les energies contaminants. Les energies que han entrat a cobrir el pic de demanda han sigut les centrals de cicle combinat o que consumeixen carbó, que han condicionat el preu de tot el mercat.