Dijous, 2 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

Sants tindrà una plaça dedicada als germans Fortuny, de la Companyia Elèctrica Dharma

La decisió de l’Ajuntament de Barcelona coincideix amb els 50 anys del naixement de la banda en actiu més longeva a Catalunya

Redacció 20/01/2023
La Companyia Elèctrica Dharma actuant en l'acte inaugural per celebrar els 50 anys, al Casal Font d'en Fargues, al barri d'Horta de Barcelona. Data de publicació: diumenge 20 de febrer del 2022, 13:19 Localització: Barcelona Autor: Laura Fíguls

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat dedicar una plaça als germans Esteve i Josep Fortuny de la Companyia Elèctrica Dharma al barri de Sants. La ubicació escollida serà l’espai enjardinat del carrer Riera de Tena, davant l’estació de metro de Mercat Nou i portarà el nom de ‘Plaça d’Esteve i Josep Fortuny i Guarro’.

Els músics ja han celebrat la decisió, que coincideix amb els 50 anys del naixement de la banda. “Reforça els llaços de la banda i els germans amb el barri que els va veure néixer”, han assegurat. La celebració culminarà en el concert del Palau Sant Jordi el pròxim 22 d’abril, amb la participació de la cultura popular i de diversos artistes com Albert Pla, Balkan Paradise Orchestra, Celtas Cortos, Gemma Humet, Maria del Mar Bonet, Quimi Portet i The Tyets, entre d’altres que s’anunciaran pròximament.

El canvi de nomenclatura s’ha donat després d’una iniciativa popular impulsada des del barri, amb recollida de signatures, per preservar la memòria dels dos germans i de la formació. De moment, s’instal·larà una placa provisional en aquest indret com un primer pas mentre no s’urbanitzi el solar que hi ha just davant, on es farà la nova plaça amb el nom dels dos germans, i on es traslladarà la Biblioteca del Vapor Vell de Sants, especialitzada en música.

Aprovat al desembre

La decisió de rebatejar aquest espai es va aprovar en la darrera Ponència del Nomenclàtor de Barcelona, celebrada el 15 de desembre, però la informació no ha transcendit fins que el grup ha volgut fer-ho públic aquest divendres. En la mateixa ponència es va aprovar dedicar una plaça al pintor barceloní Antoni Tàpies al districte de Sarrià-Sant Gervasi (actualment coneguda com la plaça de la Torre), i també incorporar cinc noms de dones als carrers i places de la ciutat.

50 anys d’història 

La dedicatòria arriba en ple any Dharma, que commemora els 50 anys de la banda. A més del concert al Palau Sant Jordi, la commemoració del mig segle de la banda en actiu més longeva a Catalunya també comptarà amb la publicació d’un llibre sobre la seva evolució, un còmic, un disc de cançons inèdites i un documental que repassa la seva trajectòria i el context social i polític d’aquests anys. Al juny, la Generalitat de Catalunya va atorgar la Creu de Sant Jordi a la Companyia Elèctrica Dharma.