Edició 2156

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 20 de juny del 2024
Edició 2156

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 20 de juny del 2024

Sant Jordi 2023: La superilla literària creix a Barcelona amb la incorporació de la Rambla i el carrer Gran de Gràcia

|

- Publicitat -

Sant Jordi repetirà el model de superilla literària a Barcelona, amb un 10% més d’espai per la incorporació de la Rambla i la part baixa del carrer Gran de Gràcia. Es repetirà doncs la fórmula dels dos últims anys, amb un espai esponjat i sense trànsit rodat —a l’entorn del Passeig de Gràcia— on s’ubiquen només els professionals del llibre i de la rosa.

Publicitat

La Cambra del Llibre calcula que se superaran les gairebé 300 parades de llibres de l’any passat. El sector i les administracions no han previst cap “pla B” en cas de pluja, però les parades han de ser “homologades”. Pel que fa a la crisi de la distribució, el Gremi de llibreters s’ha mostrat “molt tranquil” aquest dijous i diu que la regularitat en l’entrega és del 98% des de Nadal.

Ampliació de la superilla 

La ‘superilla’ manté el perímetre que va del carrer Balmes a Pau Claris i de la Diagonal a Gran Via, amb Passeig de Gràcia com a eix principal i els seus carrers travessers, tallats al trànsit (excepte Aragó, València i Mallorca). No obstant això, la gran novetat presentada avui és la incorporació de la Rambla a aquest mateix sistema, i també del tram baix de Gran de Gràcia entre la travessera i la plaça de Salmerón. Això representa guanyar 380 metres d’espai per a parades a la Rambla, i alguns centenars més a Gràcia.

En total, hi haurà un 10% més d’espai disponible en aquest eix, que també compren la Plaça Reial, la Plaça Universitat, el Passeig Lluís Companys i el Passeig de Sant Joan, dedicat com l’any passat al còmic, la novel·la gràfica, la literatura infantil i juvenil.

Pronòstic optimista

Davant d’aquest creixement d’espai disponible i del bon ritme d’inscripcions que registra la Cambra del Llibre, el sector confia que el nombre de parades serà com a mínim igual que el de l’any passat, a prop de les 300 de llibres i la vuitantena de floristes. A aquestes cal sumar-hi el centenar de parades autoritzades al davant mateix de les llibreries, vora 100, que poden instal·lar-se des de divendres enguany que Sant Jordi s’escaurà en diumenge.

Més enllà del centre de la ciutat (Eixample, Ciutat Vella i Gràcia) es mantenen també altres petites superilles a Les Corts (Diagonal), el Poblenou (Rambla), Sant Andreu (Plaça d’Orfila) i Sarrià (Plaça de Sarrià).

Sense “pla B” en cas de pluja

Després dels estralls provocats en diverses parades pel mal temps l’any passat, els organitzadors de Sant Jordi no han previst cap contingència en cas que es repetís la mateixa situació. “Tenir un pla B per ubicar tot això en un lloc a cobert és molt difícil, i cadascú ha de prendre les mesures que vulgui perquè en el moment en què està a l’espai públic i a l’aire lliure s’està exposant a les inclemències del temps“, ha apuntat el president de la Cambra del Llibre Patrici Tixis. Des del Gremi de Llibreters han coincidit que no s’ha previst res especial si bé han “recomanat” als paradistes que les parades que muntin siguin “professionals i homologades”.

Al seu torn, el tinent d’alcaldia de Cultura, Jordi Martí, ha convingut que a Barcelona seria “impossible” desplaçar tota la superilla a un interior, com l’any passat es va fer a Girona, i ha dit que “monitoraran molt bé la meteorologia” els dies previs a Sant Jordi perquè tothom tingui “tota la informació” per actuar amb la major celeritat i previsió possible. “L’any passat és una lliçó per tothom”, ha reblat el regidor.

Problemes en la distribució

Amb relació a la crisi encara oberta en l’àmbit de la distribució del llibre (arran de la fusió a l’estiu de dues empreses del sector), el president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Èric del Arco, ha enviat un missatge de tranquil·litat. Del Arco ha assegurat que després de la campanya de Nadal, la regularitat en l’entrega és del 98%, i en tot cas ha dit que estan treballant amb totes les llibreries per “avançar les comandes” més del normal.

“Però vist com està la situació, crec que podríem fer un Sant Jordi com sempre (a nivell de previsió) i funcionaria”, ha manifestat. Del Arco ha admès, d’altra banda, que s’ha superat una crisi “dura pel sector”, que “s’ha patit”, però que “s’ha superat bé”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut