Edició 2042

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 27 de febrer del 2024
Edició 2042

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 27 de febrer del 2024

Roc Blackblock torna a pintar amb variacions sobre el mural “censurat”

|

- Publicitat -

Roc Blackblock i una desena d’artistes urbans han tornat aquest diumenge al parc de les Tres Xemeneies del Poble Sec per fer una nova acció artística de protesta contra a favor de la llibertat d’expressió. Sense reproduir-lo exactament, l’artista ha repintat sobre el mur on fa quinze dies va firmar un grafit a favor de la llibertat de Pablo Hasel que va ser esborrat per operaris municipals. L’Ajuntament es va disculpar posteriorment i va oferir a Blackblock els mitjans per a tornar-lo a pintar. Desmarcant-se de l’oferiment, l’artista ha creat una versió alternativa de l’obra on ha dibuixat els bustos de Franco i el rei Emèrit, entre altres. Al seu costat altres artistes han pintat també murals a favor de la llibertat d’expressió.
El mural esborrat fa quinze dies “per error”, segons l’Ajuntament de Barcelona, contenia entre altres la cara del rei emèrit, titllant-lo de ‘lladre’, ‘xoriço’ o ‘assassí d’elefants’. En la nova versió que -a aquesta hora encara- dibuixa Roc Blackblock, hi apareix de nou la figura del monarca, ara al costat de la de Franco.

L’artista ha lamentat que s’estigui “distorsionant una mica” l’objecte de la protesta col·lectiva dels artistes urbans, i ha insistit que el motiu de la seva acció és la denúncia de la “censura” i la defensa de la llibertat d’expressió. “Més enllà de la meva obra, la meva figura i el mural pintat fa quinze dies”, insistia sentint-se centre d’atenció de periodistes i vianants que s’han apropat al parc.

Publicitat

Blackblock atribueix l’esborrat de la seva pintada al fet que hi hagi “temes intocables, com l’exèrcit o la monarquia”, i ha assegurat que “algú va prendre la decisió” de tapar el seu mural, més enllà que dins del Consistori hi hagi “diversitat d’opinions al respecte”. “Aquest ja és un problema de l’Ajuntament però no l’objecte de la nostra protesta”, ha comentat després d’admetre que el govern municipal li va oferir costejar el seu nou mural.

Et pot interessar  Els pressupostos de Collboni tiren endavant amb el suport d'ERC i BComú

Denúncia de “la repressió i la censura”
L’artista i la resta de grafiters que aquest matí han pintat i repintat murals del parc del Poble Sec ja hi van ser fa quinze dies, convocats en defensa de la llibertat d’expressió i a propòsit de la sentència de presó contra el raper Pablo Hasel.
En nom seu, Blackblock, ha manifestat que accions com les d’avui es venen fent “des de fa temps”, i ha recordat una altra acció mural el 2008 i també la cançó col·lectiva de rap ‘Llibertat d’expressió’. “Però malauradament sembla que fins que no entra algú a la presó i es cremen contenidors no es comença a parlar de canviar les lleis, quan en realitat amb Valtonyc ja hi havia sentència ferma”.
“Nosaltres seguirem fent ús de totes les eines, i tant de bo no s’hagi d’arribar a l’extrem de fer accions de confrontació i de legítima defensa davant la policia per fer valdre la nostra veu i la protesta”, ha advertit.

Publicitat

Opinió

Més llegides

Minut a Minut