Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Recorren al TSJC l’absolució d’un home acusat d’abusar del seu fill de 5 anys a Lleida

L’advocada de la mare entén que hi ha prou indicis per desvirtuar la presumpció d’innocència

Agències 25/03/2022

La dona que denuncia que la seva exparella va abusar del seu fill de 5 anys a Lleida ha recorregut al TSJC la sentència de l’Audiència de Lleida que absol l’home. L’advocada de la mare, Maria Nolla, de Prats Advocats, considera que hi ha hagut un “error evident” en la valoració de la prova i enumera en el recurs tots els indicis que “desvirtuen de manera clara” la presumpció d’innocència que va fer prevaldre l’Audiència per absoldre l’acusat argumentant falta de proves. Al recurs, l’advocada manifesta la seva sorpresa pel fet que la Sala, en la sentència, consideri “vàlid” el testimoni del nen i doni credibilitat a les professores a qui el nen explica que el pare li feia fel·lacions i, en canvi, absolgui l’acusat.

Al recurs, l’advocada de l’acusació particular tampoc entén que l’Audiència de Lleida no tingui en compte cadascun dels testimonis de referència del nen, que han donat la mateixa versió; tant les professores, com la mare, l’àvia i la psicòloga. Fins i tot, destaca, els tècnics de l’Equip d’Atenció a la Víctima (EATAV) que van atendre el nen, van declarar al judici que la conducta del menor era “compatible amb possibles abusos sexuals intrafamiliars”.

A més, l’acusació particular apunta que la declaració de l’acusat al judici va ser “incoherent, poc concisa, dubitativa i amb contradiccions” i posa de manifest que l’acusat va mantenir durant tot el judici una actitud “despreocupada” tot i la gravetat dels fets de què se l’acusava; la mateixa actitud, afegeix, que els Mossos d’Esquadra van explicar que va mantenir quan va ser detingut.

Per tot això, l’advocada no entén quines proves de referència més necessita la sala per concloure que l’acusat ha de ser condemnat ja que el relat dels testimonis és “clar i més que suficient” per desvirtuar la presumpció d’innocència. Tant és així, destaca, que fins i tot la fiscal, que en un principi no acusava, va sol·licitar que es condemnés l’acusat després de sentir els testimonis al judici. L’advocada demana al TSJC que condemni l’home a 6 anys de presó per un delicte d’abús sexual a menor de 16 anys i que indemnitzi la mare amb 15.000 euros.

Fets denunciats

Els fets es van destapar el 26 de setembre de 2019, quan una professora va enxampar el nen al lavabo de l’escola fent-li una fel·lació a un company d’una altra classe, tots dos de primer de primària. Tant la tutora del nen que va parlar amb ell sobre el que acabava de passar, com la psicòloga que va tractar el menor a l’octubre van declarar al judici que el nen va reconèixer el que estava fent i que els va dir que ho trobava “normal” perquè és “el que feia amb el seu pare”.