Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

Reclamen al Fiscal General “una investigació real” sobre les morts a les residències durant la pandèmia: “Volem justícia”

Álvaro García Ortiz evita comprometre’s a investigar les possibles negligències, malgrat l’entrega de 209.000 signatures

Redacció 01/02/2023

Les associacions de familiars d’usuaris de residències de gent gran i discapacitats s’han reunit aquest dimecres amb el Fiscal General de l’Estat, Álvaro García Ortiz, per lliurar-li 209.000 signatures que reclamen que s’investiguin les responsabilitats per les morts que es van produir fruit de la decisió de no traslladar-los a centres sanitaris durant la pandèmia de covid.

En declaracions a l’ACN, la presidenta de la Coordinadora de Familiars de Residències 5+1 i portaveu de la Plataforma Estatal, María José Carcelén, ha explicat que les organitzacions surten “decebudes” de la reunió mantinguda, perquè el Fiscal General ha evitat comprometre’s a fer una investigació “en profunditat” sobre les responsabilitats dels decessos.

Segons Carcelén, durant la reunió d’aquest dimecres la plataforma ha reclamat al Fiscal General que es reobrin tots els procediments, que es cridi a declarar a famílies, treballadors i responsables de l’administració i “que es faci una investigació real i seriosa”. “Sortim com hem entrat. El compromís que volíem realment, el de fer una investigació seriosa, no el tenim”, ha sentenciat.

Les associacions de familiars d’usuaris de residències lamenten que després de tres anys la Fiscalia i els tribunals han arxivat totes les denúncies presentades sense citar ni imputar cap responsable ni escoltar la seva veu.

Homicidis imprudents i omissió de socors

Carcelén recorda que els directors de moltes residències han admès que els responsables de les administracions els impedien traslladar els residents a centres sanitaris, fet que al seu criteri suposa que hi ha hagut casos d’homicidi imprudent i omissió de socors.

“Nosaltres volem justícia, i la justícia es fa obrint procediments i imputant la comissió d’un delicte”, ha dit, perquè “hi ha dades suficients per concloure que es van cometre delictes”.