Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Plataforma per la Llengua i el Casal de Conflent organitzen un taller per aprendre a fer ratafia mentre es practica el català

L'activitat, que és gratuïta, vol lligar l'ús de la llengua, la descoberta del territori i el coneixement de la flora autòctona

|

- Publicitat -

Plataforma per la Llengua i el Casal de Conflent organitzen a Eus (el Conflent), una trobada gratuïta per aprendre a elaborar ratafia —anomenada també «vi de nogués»— mentre es practica el català. La cita està prevista pel 17 de juny a les 14 h davant de la Casa de la Vila d’Eus. L’activitat començarà amb una passejada, acompanyada del Grup de Natura i Cultura del Casal del Conflent, per recollir les plantes necessàries per fer el licor. Després, es procedirà a la preparació de la maceració. La durada total de l’activitat serà d’entre quatre i cinc hores.

L’activitat es farà íntegrament en català i, per tant, els organitzadors recomanen una comprensió bàsica de la llengua. Caldrà inscriure’s prèviament per tal de poder participar-hi, ja que les places són limitades. Un cop s’acabi el taller, hi haurà una trobada al bar El Lluert, al voltant de les 18 h, que serà oberta a tothom, per fer un pica-pica i xerrar.

Publicitat

“Defensar el català a la Catalunya Nord no és només defensar els batlles encausats: també és normalitzar la llengua a la vida quotidiana”, han reivindicat des de Plataforma per la Llengua en una piulada. I és que l’entitat s’ha aliat amb Casal del Conflent per impulsar conjuntament aquesta activitat, que vol lligar l’ús de la llengua, la descoberta del territori i del patrimoni, i el coneixement de la flora autòctona.

Per inscriure-s’hi, caldrà enviar un missatge al Didier Payré, al telèfon +33 6 19 19 19 22, o l’Albert Mallol, al +33 6 65 75 95 41. Les places són limitades.

Material que cal portar:

Tothom que s’inscrigui al taller haurà de portar una ampolla de boca ampla, com els de suc de poma, d’entre 300 ml i 1 l, segons la quantitat que es vulgui fer. També caldrà portar aiguardent d’entre 38 i 40 graus (a càrrec dels participants). La web ratafies.cat proposa aiguardent de vi tradicional. Si qualcú porta alcohol de 96 graus, se li explicarà com rebaixar la graduació. Encara que s’aniran a recollir algunes herbes aromàtiques, es recomana a tots els assistents portar-ne de casa per tenir més herbes i més variades.

Et pot interessar  Plataforma per la Llengua inicia converses amb grups del Congrés per recórrer la proposta educativa del País Valencià

A continuació, s’inclouen les herbes, flors i fruits que es recomana de portar al taller. No cal portar-les totes, només aquelles que vulgueu incloure a la vostra ratafia.

  • Fulles tendres: mentes, tarongina, fonoll, noguer, majorana i marialluïsa.
  • Flors o parts de flors: sabuc, tilloler, espinàs, farigoleta, malva, trescam, roses.
  • Fruits: cireres, prunes, pomes, maduixes, guindes, mores…

Publicitat

Opinió

Minut a Minut