Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Personal sanitari supervisarà les automostres a l’ESO durant una “transició” per implantar el sistema

Professionals de primària o voluntaris formats d’organitzacions acompanyaran els docents en una primera fase

Agències 06/11/2020
Pla mitjà d'alumnes de 4t d'ESO de l'institut Martí i Franquès de Tarragona en filera i amb mascareta durant la presentació al pati el 14 de setembre del 2020. (Horitzontal)

El Departament d’Educació ha confirmat finalment que hi haurà personal sanitari a l’aula per supervisar les automostres d’alumnes d’ESO quan hi hagi un positiu a la classe. Amb tot, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha parlat que serà durant una “transició” per implantar el sistema i que s’allargarà el que faci falta fins que els docents tinguin “plena seguretat”. Sindicats i directors de centre s’han queixat que el professorat s’encarregui d’aquesta tasca. Fins ara es desplaçava als centres una unitat mòbil amb diversos professionals, i ara només hi anirà un sanitari per supervisar les automostres.

El secretari general de Salut ha insistit aquest divendres que els docents comptaran amb “tot l’acompanyament necessari” del sistema sanitari per implementar les automostres a les aules a partir d’ESO.

El personal que s’encarregarà de fer aquesta primera supervisió seran els professionals de l’atenció primària que ja s’encarreguen ara de fer aquestes proves a les classes quan un alumne ha donat positiu. No seran metges o infermeres.

També està previst que se n’encarreguin, sobretot a Barcelona i l’àrea metropolitana, altres persones que han rebut formació per recollir mostres, com són els voluntaris d’organitzacions com Open Arms o la Creu Roja, que ja fan cribratges a les escoles.

Ramentol ha dit que, per part de Salut, no ha ha hagut cap canvi en el desplegament d’aquest sistema, ja que “en cap cas es va pensar que de la nit al dia” s’implementaria.

El secretari general ha assenyalat que el procediment “s’ha validat” en diversos entorns, com en instituts on s’han fet proves pilot, i ha assegurat que no implica risc biològic per als docents. També ha puntualitzat que els canvis organitzatius no afecten ni el tipus de prova, una PCR, ni el tipus de mostra, que és nasal i no nasofaríngia.

Davant de les crítiques dels sindicats i els centres, Rametol ha argumentat que la pandèmia ha portat a tothom a fer “coses impensables” fa un any i ha apel·lat al “projecte col·lectiu” per superar la crisi de la covid-19.

La idea de les automostres és descarregar pressió als professionals sanitaris per preservar-los al màxim per a altres tasques assistencials.