Edició 1890

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de setembre del 2023
Edició 1890

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de setembre del 2023

Padrós veu molt important contenir el coronavirus per evitar un impacte “abrupte” que podria “col·lapsar” el sistema

|

- Publicitat -

El president del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), Jaume Padrós, apel·la a la responsabilitat individual i col·lectiva per contenir el coronavirus i aconseguir que el seu impacte “sigui el menys abrupte possible”. Padrós recalca que el sistema sanitari català és molt “eficient”, amb uns professionals “molt preparats” i que està “responent molt bé” a la situació nova causada per la malaltia covid-19. Ara bé, el president del CoMB adverteix que, a més del coronavirus, l’epidèmia de grip es manté, tot i que a la baixa, i que un sistema sanitari “tensionat” ha de continuar funcionant per a tots els pacients. “Si la malaltia impacta de forma abrupta i els casos es concentressin en poques setmanes, el sistema es podria col·lapsar”, diu.

Publicitat

“Podem acceptar que el contagi anirà creixent, però no és el mateix tenir tots els casos de cop que vagin arribant en un període de temps més dilatat. El sistema sanitari estarà amb més condicions de tractar els pacients adequadament”, ha raonat en declaracions a l’ACN Padrós. Tot i advertir que la força del sistema no és “il·limitada”, el president del Col·legi de Metges de Barcelona deixa clar que “ara toca remar”.

El president del CoMB ha destacat la “gran entrega” i “compromís ètic” dels metges i de tots els professionals sanitaris. Segons va informar aquest dilluns el Departament de Salut. més de 300 professionals sanitaris es troben aïllats a casa de forma preventiva després d’haver estat en contacte amb persones amb coronavirus i 25 han donat positiu de la malaltia -tot i que alguns d’aquests no es van contagiar en l’exercici de l’activitat laboral-.

El president del Col·legi de Metges fa una crida a la societat a actuar de forma responsable per minimitzar el risc de contagi, amb mesures preventives com el rentat de mans; no tossir damunt de superfícies i fer servir la part interna del colze per tapar-se la boca o evitar els contactes si es tenen símptomes. També considera que s’hauria d’evitar acudir als serveis sanitaris si no és per qüestions “essencials” i “urgents”. “És bo plantejar que ens puguem abstenir de les visites que no siguin imprescindibles i posposar-les si és possible. En aquest moment crec que hem de prioritzar el que ens està amenaçant”, afirma.

Padrós assenyala que la situació generada per la propagació del covid-19 és una epidèmia “sense precedents per als professionals que es troben en exercici, per a les autoritats sanitàries i per a la pròpia societat”; una situació que “posa a prova” a tothom “en un món globalitzat i amb molta mobilitat”. La majoria de casos del coronavirus són lleus, però un percentatge baix poden ser greus, sobretot en les persones grans o en un estat de salut vulnerable. De moment, no es disposa ni de vacuna ni de tractaments específics per a la malaltia.

Compromís, alguns dubtes i pocs problemes reportats, segons CCOO

Una mostra del compromís dels professionals sanitaris s’ha vist a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, segons expliquen fonts de la Federació de Sanitat de Comissions Obreres (CCOO). Professionals es van oferir a treballar el cap de setmana, tot i que no els tocava, després que s’hagin hagut d’aïllar de forma preventiva uns 90 metges, infermeres i tècnics d’aquest centre per haver estat en contacte amb persones que van donar positiu de la malaltia.

Les mateixes fonts coincideixen a destacar que els professionals estan responent molt bé davant de l’augment de casos de covid-19. Alguns professionals han fet arribar dubtes sobre els procediments i mesures de prevenció, però han reportat pocs problemes relacionats amb material de protecció o sobrecàrrega de treball, asseguren aquestes fonts, que han assenyalat que en algun cas “puntual” des de centres més aviat petits els han advertit que el nombre d’equips de protecció individual de què disposen per atendre els pacients amb covid-19 és “just”.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió