Divendres, 7 d'octubre de 2022 - Edició 1534
La República

Òmnium entrega a Borràs la Flama del Canigó, símbol de “germanor” entre catalanoparlants

L’entitat remarca la importància de les festes populars en moments d’excepcionalitat democràtica

Agències 23/06/2021

Òmnium Cultural ha entregat aquest dimecres, revetlla de Sant Joan, a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, la Flama del Canigó, per reivindicar aquesta tradició com un símbol de “germanor” entre els territoris de parla catalana.

En un comunicat, l’entitat ha explicat que aquesta festa consisteix a distribuir per diversos punts de Catalunya una flama que s’encén al cim del Canigó (França) amb la qual, tradicionalment, s’aflamen les fogueres de la revetlla.

En l’acte de recepció de la flama a la cambra catalana, la membre de la junta d’Òmnium Marina Gay ha elogiat aquesta festa ancestral vinculada al solstici d’estiu i ha assegurat que la cultura popular és un “antídot contra la intolerància”.

“En un país mancat de valors democràtics, la celebració de la cultura popular és la mateixa expressió d’aquesta democràcia viscuda des del carrer”, ha manifestat.

Ha remarcat la importància de les festes populars en moments d’excepcionalitat democràtica –en les seves paraules–, i ha assegurat que la història els reserva un pes “molt més transcendental del que ja tenen en èpoques de normalitat”.

Gay ha llegit una carta del president de l’entitat, Jordi Cuixart, que ha sortit aquest dimecres de la presó per la concessió del seu indult; l’activista ha assegurat que la Flama del Canigó és un “motiu d’autoestima col·lectiva i símbol de la lluita irreversible per la llibertat”.