Dimarts, 31 de gener de 2023 - Edició 1650
La República

“Ni un pas enrere”: preparades per la vaga feminista del 8-M

“Ens aturem per canviar-ho tot”. Aquest és el lema de la vaga i manifestació feminista del pròxim divendres 8 de març. Si bé des de divendres passat s’està coent la […]

Marina Almansa 06/03/2019

“Ens aturem per canviar-ho tot”. Aquest és el lema de la vaga i manifestació feminista del pròxim divendres 8 de març. Si bé des de divendres passat s’està coent la ‘Revolta Feminista’ amb la preparació i actes previstos per escalfar motors, el punt àlgid de la reivindicació massiva arriba d’aquí a dos dies amb una vaga per denunciar els “mil motius” que segueixen fomentant les desigualtats i violències entre dones i homes.

Mil motius

Des del col·lectiu que organitza de Vaga Feminista, asseguren que esperen que el seguiment de l’aturada sigui massiu, tot i que des dels principals sindicats -CCOO i UGT- només hagin convocat dues aturades de dues hores. Amb el precedent de l’any anterior, les organitzados contemplen que “el carrer bullirà” per reivindicar “un feminisme interseccional, antiracista i anticapitalista”, ha dit una de les portaveus, Dolo Pulido.

L’organització assegura que hi ha mil motius per secundar la vaga, que “és laboral per denunciar els treballs precaris a més de la violència que pateixen en aquest àmbit les dones racialitzades”, però també de cures per mostrar “aquelles feines invisibilitzades i mal repartides que “vénen d’un sistema capitalista i neoliberal”. Alhora, es denunciarà la justícia “que criminalitza les participants” i, diuen, “no defensen els drets de les dones”. La vaga també serà estudiantil perquè “l’educació no és gratuïta, inclusiva ni laica” i, per acabar, es protestarà contra una sanitat “que criminalitza l’avortament” i mira a les dones des d’una perspectiva “androcèntrica”.

La vaga de cures serà prescindible per “visibilitzar” que si les dones s’aturen, el món també. La protesta ha de materialitzar el volum de feina i responsabilitats envers els homes no portant a terme els “treballs productius, reproductius, domèstics, afectius, emocionals, sexuals, formals o submergits”, diu el comunicat.

Comitès de vaga

A Barcelona i a tot el territori s’han organitzat diferents comitès de vaga que, durant tot el dia, proposaran activitats des d’esmorzars, tallers, fins al seguiment de la manifestació. Les feministes de Sants, Poblenou i Poble Sec s’han organitzat per no fer “ni un pas enrere”.

La manifestació 

A la capital, a dos quarts de set de la tarda la manifestació sortirà de la plaça d’Espanya en dos blocs. La capçalera recorrerà Gran Via fins a la plaça de Catalunya passant per Passeig de Gràcia. A les vuit, començarà l’acte amb parlaments i manifests que s’allargaran fins a les deu de la nit, aproximadament.

Però també hi ha convocades concentracions en diferents punts del territori català: a Girona, Lleida i Tarragona mentre que a Manresa, Agramunt, Valls, Vic i Igualada, entre d’altres.

El paper dels homes

Des de l’organització de la vaga feminista es demana que els homes facin allò que resulti més útil per a les dones. Tant suplir el lloc de cures que les feministes abandonaran des de primera hora del matí, com treballar per possibilitar que el màxim nombre de dones puguin participar de la vaga. A la manifestació podran incorporar-se al segon bloc, atès que el primer és no mixta.