Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

L’Hospital Clínic presenta un 11,2% de sanitaris infectats, xifra “menor a l’esperada”

Un primer estudi serològic en sanitaris a Espanya revela menys prevalença de la prevista

Agències 03/05/2020

Un estudi serològic constata que en l’11,2% del personal sanitari de l’Hospital Clínic de Barcelona hi ha evidència d’infecció activa o passada de SARS-CoV-2 al llarg de la pandèmia, segons un comunicat.

La investigadora d’ISGlobal (centre impulsat per la Fundació La Caixa) i autora sènior de l’estudi, Carlota Dobaño, ha recordat que els sanitaris són un col·lectiu d’alt risc, per la qual cosa “és probable que la seroprevalença en la població estigui fins i tot per sota de l’11%”, encara que s’ignora si els anticossos protegeixen enfront de reinfeccions.

Un dels coordinadors del treball, Alberto García-Basteiro, ha explicat que és el primer estudi que mesura la prevalença d’anticossos contra la SARS-CoV-2 en una mostra representativa de personal sanitari en un Estat amb alta càrrega d’aquesta malaltia.

Però els autors de l’estudi (pendent de revisió i publicat de manera preliminar en un ‘pre-print’) consideren possible que aquest estudi no sigui representatiu d’hospitals d’arreu d’Espanya, ja que el Clínic va aplicar una sèrie de mesures preventives abans que d’altres.

García-Basteiro destaca, no obstant això, la importància de saber la prevalença en un col·lectiu sanitari, perquè permet determinar el risc d’exposició que tenen i prendre mesures.

Així i tot, el veritable percentatge d’infectats segueix sent una incògnita en aquesta pandèmia, ja que la infecció provoca símptomes molt diversos, des d’imperceptibles fins a molt greus.