Dilluns, 27 de juny de 2022 - Edició 1432
La República

L’exèrcit holandès enfonsa el submarí espanyol

#MarcaEspaña El Ministeri de Defensa neerlandès exclou l’empresa espanyola Navantia del concurs per no fiar-se dels submarins espanyols que no podien sortir a la superfície

Gerard Sesé 20/01/2020

Puntada de peu d’Holanda a l’empresa Navantia perquè no es fiava del submarí que oferia a l’exèrcit dels Països Baixos. I és que la marina reial ha decidit excloure l’empresa espanyola naval del procés per encarregar la construcció de submarins i manté a concurs les empreses.

De fet, Navantia és l’única de les quatre empreses que optaven a aquest contracte que no ha estat seleccionada per continuar en el procés de licitació. Es mantenen en la licitació la francesa Naval Group, l’alemanya ThyssenKrupp Marine Systems, i la sueca Saab Kockums Naval Solutions.

En la missiva de la secretària d’Estat de Defensa d’Holanda s’especifica que el Ministeri de Defensa neerlandès ha decidit excloure Navantia del procés de licitació perquè no es fia del model de submarí S-80, ja que assegura que no està prou provat.

Holanda ha preferit optar per empreses que ofereixen models de submarí que ja volten pel món navegant per diferents marines i no les tenia totes sobre un model inèdit espanyol.

Navantia reconeixia que el seu S-80 té “una tecnologia que encara no ha estat provada i que encara arrossega certa mala fama pels contratemps en la seva construcció”. Concretament, tal com us vam explicar, un primer model no flotava. Després era massa gran pel port de Cartagena i no podia passar.