Divendres, 3 de febrer de 2023 - Edició 1653
La República

L’Espanya del segle XXI: El Congreso admet que l’espectacle ‘Bombero Torero’ és denigrant pels nans

Espanya, a punt d’entrar a la segona desena del segle XXI: No ha estat fins avui, 15 de març del 2019, que el Congreso ha publicat al BOE una declaració […]

Gerard Sesé 15/03/2019
Una corrida de toros humorística amb l'espectacle Bombero Torero

Espanya, a punt d’entrar a la segona desena del segle XXI: No ha estat fins avui, 15 de març del 2019, que el Congreso ha publicat al BOE una declaració d’intencions per a acabar amb una activitat que s’engloba dins del conegut “toreig còmic”, una variant de la tauromàquia de caràcter humorístic.

En aquest cas, el Congreso accepta que espectacles com “El bombero torero”, recollit en el Reglament de Espectaculos Taurinos desenvolupat posteriorment per diferents reials decrets, són ofensius. Aquests espectacles estan, encara avui dia, regulats a la Resolució de 23 de desembre de 2014, de la Dirección General d’Ocupación, on es registra i publica el Conveni Col·lectiu Taurí (article 9, apartat 1, c) i que especifica que l’espectacle “Bombero torero” ha de comptar amb “un mínim de cinc toreros petits’, és a dir, nans.

Així, el Congreso accepta la petició del col·lectiu de persones afectades per acondroplàsia i assumeix que el ‘Bombero Torero’ incompleix de manera evident la normativa europea, com és l’Estratègia Europea sobre Discapacitat (2010-2020) i també diversos articles de la Convenció de Nacions Unides sobre els Drets de les persones amb diversitat funcional (discapacitat), com l’article 15 sobre espectacles inhumans o degradants.

Pocs dies abans de la dissolució de les Cortes, els grups parlamentaris han aconseguit posar-se d’acord, i de forma unànime, en la necessitat d’acabar amb les humiliacions que pateixen les persones amb nanisme. Aquest és el text aprovat a la comissió mixta per a la Unió Europea, al subscriure una declaració institucional en què han advocat per posar en marxa aquestes reformes legislatives perquè no se celebrin espectacles públics i privats que “denigrin” a les persones amb acondroplàsia.