Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

Les dades de la UAB no s’han vist compromeses malgrat l’atac informàtic, segons el rector

Lafuente “no tem” que es filtrin dades personals perquè les guarden en un servidor que no ha estat afectat

Agències 11/11/2021

El rector de la UAB, Javier Lafuente, ha assegurat aquest dijous que a data d’avui “no els consta” que s’hagi produït cap extracció de dades arran de l’atac informàtic del passat 11 d’octubre. En roda de premsa, ha reconegut que l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya els ha advertit que a la internet fosca s’anunciava aquesta possibilitat, però ha insistit que la universitat “no dona validesa ni veu als ciberdelinqüents”. El rector ha assenyalat que els centenars de milers d’arxius afectats contenen dades públiques relatives a convenis, sous o material docent, i que no temen que es puguin filtrar dades personals com números de compte o expedients acadèmics perquè aquests arxius els guarden en servidors no afectats per l’atac.

Javier Lafuente ha volgut destacar que tot i el “bestial” atac sofert a la seva estructura, la universitat no s’ha aturat en cap moment gràcies al pla de contingència i que el que s’està fent ara és treballar en els “fonaments” del sistema per garantir que tots els passos que es facin “siguin endavant” per “recuperar la màxima normalitat el més ràpid possible sense posar en risc a la institució”.

Tot i comptar amb una de les tres còpies de seguretat amb el conjunt d’arxius de la universitat, Lafuente ha explicat que no han optat per “reconstruir” tot el sistema a corre cuita perquè volen fer, de la mà de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, les coses “pas a pas” per evitar el risc de nous atacs.

El rector ha anunciat que el campus virtual es podria recuperar durant el segon semestre i que actualment s’està treballant en estabilitzar el sistema de gestió acadèmica i econòmica. Tot i no voler posar data a la recuperació total, que es podria allargar mesos fins que “s’enforteixi el sistema”, Lafuente ha posat en valor que tant docents com alumnes estan utilitzant amb normalitat els seus correus i que l’activitat acadèmica i investigadora no s’ha aturat perquè “la comunitat s’ha adaptat a la situació”.

Lafuente ha assegurat que la seguretat del sistema informàtic sempre ha estat una prioritat. Ho demostra, ha afegit, el fet que en els últims dos anys dos terços de la inversió en Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) s’hagi destinat a la seguretat i que només en l’últim any s’ha invertit més d’un milió d’euros. “Abans de l’atac ho teníem clar, però la tecnologia va una velocitat a la que hem d’adaptar-nos”, ha assenyalat.

En cas d’una hipotètica filtració de les dades que a data d’avui “no els consta”, tant el rector com Jordi Hernández, comissionat del Rector per a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació de la UAB, han assegurat que no temen que es puguin fer públiques dades personals perquè aquestes estan a la base de dades corporativa que no ha estat afectada per l’atac. “Les dades afectades són d’us habitual, ofimàtiques, i només hi ha el risc residual que en algun arxiu, per error, s’hagi introduït alguna dada personal que no tocava”, ha reblat Hernández.