Dimarts, 31 de gener de 2023 - Edició 1650
La República

L’empresa de ‘pisos rusc’ passa de Colau: no pararan “fins que ho digui un jutge”

ACN Barcelona .- Els promotors dels ‘pisos rusc’ a Barcelona no pararan el projecte “fins que ho digui un jutge”. Això ha assegurat aquest dimarts a l’ACN el gerent de […]

Agències 23/10/2018

ACN Barcelona .- Els promotors dels ‘pisos rusc’ a Barcelona no pararan el projecte “fins que ho digui un jutge”. Això ha assegurat aquest dimarts a l’ACN el gerent de Haibu 4.0, Marc Olivé, que ha explicat que començaran a allotjar persones a mini habitatges encara que no tinguin llicència per fer-ho. Olivé ha previst tenir en funcionament “una dotzena” de ‘pisos rusc’ a Barcelona a finals d’any amb capacitat per allotjar “400 o 500 persones”. Sobre les advertències de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el conseller de Territori, Damià Calvet, sobre la il·legalitat del projecte; Olivé ha demanat que “adaptin la normativa” i creïn un tipus de “llicència especial” per als ‘pisos rusc’. “Si no troben cap manera d’encaixar el nostre projecte, que s’hi posin a treballar”, ha dit el promotor de la iniciativa.

“El que farem és mantenir els ‘ruscs’ oberts perquè no podem esperar que el Govern busqui una llicència a mida per a nosaltres. Nosaltres anirem seguint i quan un jutge digui alguna cosa, farem cas al jutge. Mentre un jutge no digui res, les normatives i les lleis com que no es poden aplicar als nostres ‘ruscs’, no els farem cas, i seguirem posant mes ‘ruscs’ i més persones i tot anirà seguint el procés normal”, ha afirmat Olivé. Des de Haibu 4.0 han concretat que, per ara, només obriran ‘pisos rusc’ a la ciutat de Barcelona.

Segons el gerent de l’empresa promotora dels ‘pisos rusc’ a la capital catalana, a mida que les tinguin acabades aniran “allotjant a les persones”. Actualment tenen tres locals “pràcticament acabats” i un edifici de set plantes que podria estar enllestit aquest Nadal. “Mai direm on són per evitar problemes a la gent”, ha assegurat Olivé. A banda, també compten amb el local del carrer Constitució, al districte de Sants-Montjuïc, que va rebre una ordre de precinte dilluns que va ser rebutjada per Haibu 4.0. Per aquest motiu, per ara, només el volen utilitzar com a espai “d’exposició permanent”.

Olivé ha defensat que el seu “projecte innovador” és una solució al problema de l’habitatge a les grans ciutats. En aquest sentit, el gerent de Haibu 4.0 ha obert la porta a expandir-lo a altres ciutats europees si funciona a la capital catalana. El promotor de la iniciativa ha remarcat que avisaran les persones a les quals allotgin que “si un jutge diu que no es pot continuar” hauran de “retornar al lloc on estaven”. “Ja saben que s’estan posant a un projecte ‘start-up'”, ha argumentat el gerent de l’empresa. “Això es posarà sí o sí”, ha opinat Olivé, perquè “la ciutat demana un tipus d’habitatge a baix preu”.

Els anomenats ‘pisos rusc’ són habitacles unipersonals d’1,2 metres d’alt i ample i 2,2 de llarg amb llit, taula, estanteria i un bagul, que s’amunteguen repartits en una habitació. També tenen habitacions de dimensions superiors i amb llit de matrimoni. El bany, la cuina i la sala d’estar són comunitaris en unes residències que, segons els càlculs de Haibu, poden allotjar 15 persones per cada 100 metres quadrats.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va defensar dilluns que la iniciativa és “infrahabitatge” i va assegurar que el govern municipal no en permetrà el seu desenvolupament a la capital catalana. Fonts municipals van indicar ahir que el projecte “no s’ajusta als requisits mínims d’habitabilitat que s’exigeixen per poder viure amb dignitat” i que “els promotors no disposen ni disposaran de cap permís per tirar endavant aquest projecte, que no té cabuda a Barcelona”. El conseller de Territori s’ha pronunciat aquest dimarts en la mateixa línia i ha afirmat que els ‘pisos rusc’ “no són habitatges” i vulneren la normativa d’habitabilitat i d’usos del sòl.

Dilluns els impulsors del projecte de mini habitacles van rebutjar una ordre de precintament del local del carrer Constitució on estan construint una quinzena de ‘pisos rusc’, que per ara descarten utilitzar com a habitatge, i Colau els va avisar ahir que el consistori estudia iniciar un expedient de desobediència contra l’empresa Haibu 4.0 per haver-se negat a acatar l’ordre de precinte de la comitiva de la Guàrdia Urbana. Olivé ha contestat que estudien denunciar l’alcaldessa “per danys i perjudicis i per atemptar contra el projecte”.

D’altra banda, Olivé ha explicat que continuen amb les obres del local del carrer Constitució i confien que estigui enllestit d’aquí a quinze dies. A més, el gerent de Haibu 4.0 ha explicat que també s’enfronten a una altra ordre de precintament del local que tenen al carrer Holanda de l’Hospitalet de Llobregat, on ja tenen habilitat un espai expositiu no permanent, el proper 27 d’octubre. Olivé s’ha queixat que si no fos per l’ofensiva de l’Ajuntament de Barcelona, “ja hauríem estat allotjant gent ara mateix”.