Divendres, 1 de juliol de 2022 - Edició 1436
La República

La Vanguardia i els seus sondejos: Els catalans avalen els JJOO i volen més castellà a l’escola

Segons l’enquesta, la CUP és el partit que més s’oposa a la candidatura olímpica, JxCat està dividit i el 75% d’ERC hi està a favor

Agències 16/05/2022

Un 67% de catalans està a favor de celebrar els Jocs Olímpics d’hivern al Pirineu, segons una enquesta d’Ipsos que aquest dilluns publica ‘La Vanguardia’. Un 24% està “poc a gens a favor”, mentre que un 9% no ho sap o no contesta. D’acord amb aquesta enquesta, el front de rebuig se circumscriu sobretot al 70% de l’electorat de la CUP i al 46% dels votants dels comuns. Més del 60% dels votants socialistes, un 75% d’ERC i un 51% de JxCat donen suport a la cita olímpica. El suport entre els votants de la dreta es dispara fins al 93% entre l’electorat del PP. D’altra banda, el sondeig també pregunta pel castellà a l’escola. El 54% dona suport a impartir alguna maetèria més en llengua castellana, davant el 43% que s’hi oposa.

Un 70% de l’electorat socialista i més del 90% dels votants del PP o VOX s’inclinen per incloure alguna assignatura més en castellà. En canvi, gairebé un 80% de l’electorat d’ERC, un 84% de JxCat i el 86% de la CUP ho rebutgen. Els votants dels comuns rebutgen en un 60% incloure alguna matèria més en castellà.

La mateixa enquesta, feta entre el 9 i el 12 de maig, revela que més del 70% dels catalans considera que la independència no hauria de ser una prioritat per al Govern. Pel que fa a la celebració d’un referèndum legal i acordat, un 51% estaria a favor de la permanència de Catalunya a Espanya i el 39% s’inclina per la independència. Ho volen tots els votants de la CUP, el 90% de JxCat i el 77% dels republicans.