Dimarts, 31 de gener de 2023 - Edició 1650
La República

La premsa espanyola “progressista” manipula un estudi per fer veure que Catalunya vol una República espanyola

L’enquesta dels setze mitjans de comunicació agrupats en la Plataforma de Mitjans Independents no especificava quina república es vol

Redacció 12/10/2020

Una enquesta que publiquen aquest dilluns setze mitjans de comunicació, ‘Alternativas Económicas’, ‘Carne Cruda’, ‘Catalunya Plural’, ‘CRÍTIC’, ‘Ctxt’, ‘Cuartopoder’, ‘El Salto’, ‘La Marea’, ‘La Voz del Sur’, ‘Luzes’, ‘Mongolia’, ‘Norte’, ‘Nueva Tribuna’, ‘Pikara Magazine’, ‘Praza’ i ‘Público’, assegura que més del 60% de la població de Catalunya vol una República espanyola.

Una interpretació esbiaixada i manipulada a consciència, ja que a l’enquesta no s’especifica quina República es vol, si la catalana o l’espanyola. Tot i així, usen el resultat per dir que els catalans volen una república hispana. Una altra dada que obvien és que si es resten els vots de Catalunya i País Basc, els ciutadans espanyols monàrquics són majoria.

Segons l’estudi, a Catalunya, el rebuig a la monarquia és superior en 25 punts a la mitjana espanyola. Un 40,9% de ciutadans de l’Estat espanyol votarien a favor d’una República mentre que un 34,9% ho faria a favor. El percentatge de partidaris de la monarquia a Catalunya és inferior en 20 punts, del 14,6%.

De fet, Catalunya és l’autonomia amb menys partidaris de la monarquia i en la qual més rebuig genera la Casa Reial. Els catalans puntuen la monarquia amb un 2,5 en una escala de 0 a 10 (de menys a més confiança) mentre que a l’Estat espanyol la puntuació és de 4,3. Cap institució de l’Estat espanyol obté l’aprovat a Catalunya on la pitjor valorada és l’Església catòlica amb un 2,3.

Els catalans també suspenen el rei Felip VI, amb un 3,6. En canvi, al conjunt de l’Estat espanyol el monarca obté un 5,8. El rei emèrit Joan Carles I suspèn en ambdós casos però amb pitjor nota a Catalunya on la valoració és d’un 1,9 mentre que a Espanya és del 3,3. De fet, un 68,5% dels catalans es mostren partidaris que pugui ser jutjat pels actes durant el seu regnat mentre que a Espanya ho pensa el 52,4%.

La satisfacció amb la monarquia a Catalunya és del 2,9 i a Espanya del 4,6. De fet, un 47,9% dels catalans puntuen amb un 0 o un 1 la monarquia (a Espanya ho fan un 26,5%). Un 16,2% dels catalans la puntuen amb un entre un 2 i un 4, és a dir, que un 64,1% la suspenen. A l’Estat espanyol ho fan un 41,9% dels enquestats.