Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

La fase 2 permet oferir misses al 50% d’aforament però només deixa 1/3 per a cines i teatres

Les Balears, i el Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu, úniques zones dels Països Catalans que passen de fase

Redacció 22/05/2020
Pla general de l'interior de la Basílica de Montserrat, amb molts pocs fidels als bancs just abans de començar la missa, el 15-3-20 (horitzontal).

Barcelona i la seva àrea metropolitana, així Lleida i Girona i tot el País Valencià es queden a la fase 1 de desconfinament en el marc de la gestió per a evitar la propagació del coronavirus.

En canvi, les Illes Balears així com el Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu, passen a la fase 2 de desconfinament.

Adaptar-se als canvis de fase pot ser un embolic segons van canviant les normatives i les accions permeses. N’hi ha algunes de sorprenents com el fet que els cinemes i teatres en fase 1 podràn obrir però limitant el seu aforament a tan sols 1/3 de la capacitat de la sala, un fet que fa inviable l’obertura al públic perquè no surten els números.

En canvi, la fase 2 segons l’Ordre de Ministeri de Sanitat “es permetrà l’assistència a llocs de culte sempre que no se superi el 50% del seu aforament”. Un fet sorprenent i més tenint en compte que la mitjana d’edat a les esglésies sol ser força alta.

Salut demana que es puguin visitar familiars a les residències en la fase 2 i espera que el Ministeri ho autoritzi

El Departament de Salut proposa que es puguin fer visites de familiars a les residències que es trobin en les regions sanitàries que avancin a la fase 2. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha defensat que es tracta d’una proposta treballada amb el sector i espera que el Ministeri de Sanitat l’aprovi, tot i que el govern espanyol no preveu les visites a les residències de gent gran fins a la fase 3. “L’objectiu és donar el màxim de suport emocional a les persones que viuen en residències amb el mínim risc”, ha afirmat. Segons la proposta, es podria fer una visita setmanal de 30 minuts, en espais habilitats i amb mesures com el control de temperatura.