Dimecres, 1 de febrer de 2023 - Edició 1651
La República

La família d’Helena Jubany formalitza la petició perquè els Mossos n’assumeixin el cas

Destaca que la Unitat Central d’Homicidis dels Mossos està especialitzada en investigar expedients de morts violentes prèviament arxivats i que ha aconseguit resoldre

Agències 21/01/2021
La família ja ha presentat als jutjats la petició formal perquè els Mossos es facin càrrec de la investigació de l'assassinat.

L’advocat de la família de la jove assassinada el 2001 Helena Jubany, Benet Salellas, ha formalitzat la petició perquè els Mossos d’Esquadra n’assumeixin el cas, amb un escrit que ha presentat al jutjat de primera instància 2 de Sabadell (Barcelona) -instructor del cas–, segons ha informat en un comunicat.

En el text ha assenyalat que la Unitat Central d’Homicidis de la policia catalana està “especialitzada” a investigar expedients de mort violenta prèviament arxivats i que ha aconseguit resoldre, per exemple, el crim del 2007 en una sabateria de Sabadell, que va resoldre el 2019.

Així mateix, ha esmentat un altre succés, un delicte homòfob a Montgat, que va tenir lloc el 2000 i es va resoldre vuit anys després.

També ha justificat aquest desig per la “proximitat geogràfica” dels Mossos i el coneixement directe de la realitat i del context, com també la llengua catalana, que és la que feia servir la víctima i els principals investigats fins l’actualitat.

Ha subratllat la necessitat que sigui la policia catalana qui s’encarregui de la investigació “i, en tot cas, de manera coordinada” en un equip conjunt amb el Cos Nacional de Policia, amb la incorporació dels antics investigadors pel coneixement i experiència que tenen en la causa.

Divendres passat Salellas va anunciar que entregaria aquest escrit, després que declaressin tres testimonis als jutjats de Sabadell, entre els quals es trobaven la germana de Montserrat Careta, l’única investigada i que es va suïcidar a la presó.

El passat mes d’agost es va reobrir el cas d’Helena Jubany, després que la família aportés noves proves de l’assassinat, que es va cometre el desembre del 2001, quan les investigacions es van tancar el 2005 amb el sobreseïment.