Dijous, 3 de desembre de 2020 - Edició 861
La República

Incredulitat entre els aspirants a Bombers: una nova prova elimina 488 candidatures per malaltia mental greu

Indignació entre els opositors, que s’han unit per a denunciar els fets a Interior: “és impossible que el 44% dels que hem aprovat el psicotècnic ens descartin per aquesta altra prova”

Gerard Sesé
Gerard Sesé 26/10/2020
El conseller d'Interior amb els Bombers de Matadepera | Interior

El dia 20 de setembre de 2020 es va celebrar a Barcelona la primera prova per a l’accés a la categoria de bomber de l’escala bàsica. La prova tenia tres parts, la prova de coneixements, el psicotècnic aptitudinal i com a novetat, aquest any, el test psicotècnic de personalitat que substituïa el NEO PI-R. A més, no era una entrevista personal sinó un test d’escollir preguntes (qüestions de l’estil: “beus alcohol?” o “et vols suïcidar?”) que avaluava bàsicament patologies clíniques molt enfocades al neuroticisme. A més, aquesta última prova esmentada és la primera vegada que es duu a terme en una oposició a bombers de l’escala bàsica de la Generalitat de Catalunya.

Aquest any 44% s’han quedat fora versus el 8% de l’any anterior

Aquesta última prova de les tres és la que ha generat un malestar entre els opositors. De fet, pràcticament tots els suspesos s’han unit per a denunciar els fets. Davant la seva incredulitat, fins i tot, han consultat a diferents i psicòlegs que els han explicat que aquest “és una prova que serveix exclusivament per descartar patologies clíniques severes” i on en general “hauria de suspendre un tant per cent molt baix dels opositors”. En aquest cas, la prova ha eliminat al 44% dels aspirants que eren aptes al psicotècnic aptitudinal i la prova de coneixements, de manera que n’han quedat exclosos centenars d’opositors amb molt bones notes. Aquest any 44% s’han quedat fora versus el 8% de l’any anterior.

Un portaveu dels opositors eliminats ha explicat a La República que davant de l’escabetxina, Interior ha estat a punt de quedar-se sense aspirants per a la següent prova “fent que la nota de tall per a poder continuar, que normalment ronda el 7, hagi baixat fins al 5, una xifra mai vista fins ara”. Cal remarcar que aquesta prova és la primera vegada que es fa i s’encarrega la prova, tant de la preparació com de la correcció, a una empresa externa, presumptament Ediciones TEA.

Si no hi ha resposta d’Interior: un recurs contenciós administratiu.

En declaracions a La República, expliquen que els afectats s’han unit per a demanar explicacions sobre els barems i criteris: “Interior ens ha dit que hem de fer una petició genèrica i després ells tenen 2 mesos per contestar”. Normalment, aquest tipus de peticions es responen amb un “silenci administratiu”. Asseguren que, si l’administració no és capaç de donar una explicació convincent davant aquest succés que afecta els opositors i a la qualitat dels futurs membres que s’han d’incorporar al cos de bombers, presentaran un recurs contenciós administratiu.

Relacionats