Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

Franco serà enterrat al costat d’aquest altre dictador sanguinari llatinoamericà

El dictador Francisco Franco farà bo el refrany espanyol de “Dios los crea, ellos se juntan” però en versió fúnebre. I és que el nou indret on, previsiblement, serà enterrat […]

Gerard Sesé 15/09/2018
Rafael Leónidas Trujillo Molina, dictador dominicà

El dictador Francisco Franco farà bo el refrany espanyol de “Dios los crea, ellos se juntan” però en versió fúnebre. I és que el nou indret on, previsiblement, serà enterrat el Caudillo por la gracia de Diós, a la cripta de Mingorrubio, al cementiri del Prado.

Franco tindrà de nous veïns alts càrrecs franquistes, ministres, Carrero Blanco (qui havia de ser el seu successor i assassinat per ETA), la seva dona, Carmen Polo, historiadors i, fins i tot, un altre sanguinari dictador, en aquest cas, però, llatinoamericà, segons ElEspañol.

Ell és l’assassí Rafael Leónidas Trujillo Molina, conegut com “el Generalisimo o el Jefe” i que va governar la República Dominicana des de 1930 fins al seu assassinat el 1961.

Els seus trenta anys al poder, és coneguda pels dominicans com l'”Era de Trujillo”, i es considera un dels episodis més sagnants de la història de les Amèriques, així com un temps de culte a la personalitat, quan els monuments de Trujillo eren abundants. S’ha estimat que el govern de Trujillo va ser el responsable de la mort de més de 50.000 persones, d’entre les quals 20.000 i 30.000 en la infame Massacre de Perejil on el dictador va ordenar exterminar la població d’Haití que vivia a la República Dominicana. La selecció es feia fent pronunciar la paraula ‘perejil’ a la població i la ‘r’ afrancesada delatava els haitians.

Malgrat que ambdós ja crien malves, serà la segona trobada entre els dictadors. El 1952, Trujillo va visitar Espanya per reunir-se amb el seu homòleg Franco. Aquest viatge va buscar, entre altres assumptes, propiciar la immigració d’espanyols a República Dominicana, actitud que atribueixen alguns historiadors a l’afany del dictador de “blanquejar la raça”.

Durant la dictadura, Franco va permetre que les restes de Trujillo fossin transportades a Espanya el 19 de novembre de 1970 al cementiri del Prado.