Divendres, 28 de gener de 2022 - Edició 1281
La República

Espanya malgasta milers de dosis de vacunació per no tenir material adequat per subministrar-les

La falta de xeringues amb poc espai mort genera que no s’aprofiti la sisena dosi de cada vial

Àlex Huguet 21/01/2021
Una infermera omple una xeringa amb una dosi de la vacuna contra el coronavirus de Pfizer-BioNTEch en una residència a Xipre, el 27 de desembre del 2020.

Milers de dosis de la vacuna pel coronavirus s’estarien perdent o malgastant a causa de no tenir un material adequat. Des que l’Agència Europea del Medicament va acceptar un canvi en el prospecte del vaccí de Pfizer, es poden extreure fins a sis dosis de cada vial de líquid, però segons unes informacions de La Ser, aquesta sisena dosi s’acaba malbaratant per culpa de les xeringues que s’utilitzen. La teoria diu que com menys “espai mort” tingui el material, més líquid es podrà utilitzar. Com que algunes comunitats no han estat a temps d’aconseguir xeringues d’1ml (les habituals per fer servir insulina), acaben agafant més dosi del que toca i llençant la part sobrant per vacunar la porció necessària.

El problema és especialment greu a Madrid i a Andalusia, i d’altres comunitats com Castella i Lleó o el País Basc ni tan sols han volgut compartir aquesta informació. Per la seva banda, Catalunya assegura que també té aquest problema, però en menor mesura: Dos terços del total de vials s’aprofiten com toca.