Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1531
La República

Escola en català: Obre les portes el nou col·legi de La Bressola a Canet de Rosselló

Aquest centre “recupera” l’ús de la llengua catalana després d’anys en desús i ho fa en una masia històrica

Redacció 01/09/2022
Un grup d'alumnes de 5è al nou col·legi de la Bressola Data de publicació: dijous 01 de setembre del 2022, 11:04 Localització: Canet de Rosselló Autor: Gemma Tubert

La Bressola ha arrencat el curs escolar al nou col·legi de Canet de Rosselló, el segon que l’entitat té a la Catalunya del Nord. El centre acull una quarantena d’alumnes de 5è i 6è —els equivalents a 6è i 1r d’ESO- i s’ubica en una antiga masia catalana, Mas Rosselló, que “recupera” així l’ús del català després d’anys en desús i oferint cursos de formació en francès.

Els alumnes de l’estat francès han tornat aquest dijous a les aules i amb ells els 1.100 estudiants que té la Bressola. A diferència d’altres cursos, però 40 d’ells ho han fet al nou col·legi que l’associació per a l’ensenyament immersiu en català ha obert a l’antic Mas Rosselló, a Canet de Rosselló.

El primer centre, “ple com un ou”

L’espai, que l’Ajuntament ha rehabilitat i ha llogat a l’entitat, té capacitat per a un centenar d’alumnes, però aquest curs només acollirà els de 5è i 6è, el darrer curs de primària i el primer de secundària. L’objectiu és descongestionar l’altre col·legi que té l’entitat al Soler, que en paraules de Bertrana “estava ple com un nou”.

La voluntat inicial era construir un liceu-col·legi a l’antic monestir de Santa Clara, a Perpinyà, però el litigi que tenen pendent amb l’Ajuntament ho ha impedit i ha obligat la Bressola a buscar alternatives. “Esperem que es pugui obrir per a poder assegurar la continuïtat de l’ensenyament en català fins a la Universitat”, ha assegurat Plataforma per la Llengua.

“Un nou petit miracle”

La directora de la Bressola, Eva Bertrana, assegura que el nou centre és “un nou petit miracle” i que ha passat en un lloc “màgic”. “És un lloc totalment coherent amb els objectius de la Bressola, que són la promoció i recuperació del patrimoni cultural i lingüístic. És una masia catalana històrica on fa 50 anys es parlava en català”, explica. Després d’uns anys en desús i que s’hi impartissin cursos de formació en francès, ara l’espai recupera de nou el català.

L’associació la Bressola encara el curs coincidint amb la celebració del seu 46è aniversari, que tindrà com a projecte vertebrador activitats per dinamitzar la llengua catalana i potenciar-la.