Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

Entra en erupció el volcà de l’illa de La Palma

Pedro Sánchez ajorna el viatge a Nova York i es desplaça a l’illa canària

Agències 19/09/2021
La columna de fum del volcà en erupció a l'illa de La Palma, el 19 de setembre del 2021

El volcà ‘Cumbre Vieja’ de l’illa de La Palma ha entrat en erupció a les 15.12 hores d’aquest diumenge amb una espectacular columna de fum i explosions de lava i roques piroclàstiques. L’erupció s’ha produït a la coneguda com a Montaña Rajada, al municipi de El Paso, després d’una setmana amb multitud de petits sismes –més de 1.450 registrats- de fins a 4 graus a l’escala de Richter. Les autoritats canàries preveuen que s’hagin d’evacuar totes les zones situades a dos quilòmetres a la rodona del lloc de l’erupció i ja abans s’havia decidit traslladar les persones amb mobilitat reduïda. “El volcà ha entrat en erupció a la Palma en una zona forestal. Molta precaució”, ha informat el president de Canàries, Ángel Víctor Torres.

“Acabo d’informar al president del govern d’Espanya. Aquesta tarda estaré al comitè director del Pevolca per avaluar la situació”, ha continuat Torres. El cabildo de La Palma ha demanat a la població “extremar les precaucions” i no apropar-se a la zona de l’erupció per evitar riscos innecessaris. “Igualment, és molt important mantenir netes les carreteres perquè puguin ser utilitzades per tot l’operatiu terrestre”, ha precisat el cabildo, que també ha informat del tancament de l’LP-212 a Tacande i la recomanació de no circular per l’LP-2, entre Las Manchas i Tajuya. L’alcalde de El Paso ha confirmat que ja s’han desallotjat unes 300 persones del municipi –que vivien als llocs més propers a l’erupció- i que han estat reallotjades al camp de futbol.

La Moncloa ha anunciat aquest diumenge a la tarda que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha ajornat el viatge que tenia previst per a aquesta setmana a la ciutat estatunidenca de Nova York. Segons el comunicat, “la situació generada” per l’erupció del volcà Cumbre Vieja a l’illa canària de La Palma ha provocat el canvi de plans i d’agenda de Sánchez. La Moncloa també ha informat que el president espanyol es desplaçarà aquest mateix diumenge a la tarda a Canàries per a seguir l’evolució dels esdeveniments.