Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Els cecs catalanoparlants, un col·lectiu doblement discriminat

|

- Publicitat -

Plataforma per la Llengua treballa perquè els drets lingüístics de tots els catalanoparlants siguin garantits. Tot i que la tecnologia avança a passos de gegant, la majoria de dispositius digitals que les persones cegues necessiten en la seva vida diària no inclouen la llengua catalana.

Davant aquesta discriminació, l’entitat lamenta que la llengua continuï exclosa i, per tant, sigui una trava més per dur a terme accions tan bàsiques com ara orientar-se, llegir etiquetes, escriure missatges o saber, per exemple, si els llums de casa són encesos.

Publicitat

Carrera d’obstacles 

“Els cecs catalanoparlants han de renunciar a la seva llengua i recórrer a assistents de veu o sistemes de conversió a la grafia braille en castellà, francès o anglès”. Per una banda, no es permet que els usuaris s’hi comuniquin en català; per l’altra, molts dispositius llegeixen els textos escrits en català amb una pronunciació que no té en compte les característiques fonètiques de la llengua i en dificulta la seva comprensió.

La marginació del català també es reflecteix als aparells de lectura de braille. Plataforma adverteix que la majoria surten de fàbrica sense incorporar la signografia braille catalana, tot i que l’organisme encarregat de vendre’ls —el Centre de Tiflotecnologia i Innovació— pertany a l’ONCE.

Opcions amb català 

El català sí que té presència al Voice Sense, l’anotador braille que ha dissenyat i instal·lat el CTI per donar resposta a les peticions dels usuaris. El programa d’impressió en braille Duxbury també incorpora la llengua i compta amb una signografia braille correcta i actualitzada en català. Plataforma, a més, celebra que finalment Apple hagi incorporat el català al VoiceOver, que és el principal lector de pantalla per a les persones cegues. “Suposa un gran pas endavant cap a la igualtat lingüística”, constata l’ONG.

Et pot interessar  Les denúncies per vulneracions de drets lingüístics suposen un 42% de les rebudes per Consum al Camp de Tarragona

Davant aquests primers èxits, l’entitat anima la resta de fabricants a incorporar la llengua per tal que les persones cegues catalanoparlants deixin d’estar doblement discriminades. Plataforma per la Llengua vol que se superin aquests obstacles lingüístics per tal que les persones amb ceguera puguin gaudir de més autonomia.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut