Dilluns, 27 de juny de 2022 - Edició 1432
La República

El Tribunal Europeu dels Drets Humans torna a condemnar Espanya per sentenciar acusats sense escoltar-los

Considera que el tribunal hauria d’haver celebrat una vista prèvia a modificar la resolució per un delicte urbanístic

Agències 15/01/2020
Imatge d'arxiu del Tribunal Europeu de Drets Humans a Estrasburg

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha tornat a condemnar Espanya per no escoltar uns acusats en vista pública abans que el tribunal de segona instància dictés una sentència en contra seu.

El tribunal d’Estrasburg ha estudiat un cas concret d’uns acusats que fossin condemnats per l’Audiència Provincial d’Almeria (en fase d’apel·lació) per un delicte urbanístic per construir un habitatge en un terreny agrícola no urbanitzable, pertanyen a un dels recurrents, al municipi de Cantora. Anteriorment, el tribunal que els havia jutjat els va absoldre.

En conèixer la resolució condemnatòria, i després del rebuig d’empara del Tribunal Constitucional, van anar al TEDH en considerar que la condemna imposada en segona instància sense celebrar una nova vista, quan anteriorment havien estat absolts, és una clara vulneració de l’article 6.1 del Conveni Europeu de Drets Humans, que estableix que “tots tenen dret a què la seva causa sigui escoltada per un tribunal que decidirà sobre el fonament de qualsevol acusació en matèria penal dirigida contra ella”.

El TEDH els ha donat la raó, ja que entén que després de fer “una nova avaluació de l’evidència”, arribant a modificar parcialment els fets provats de la sentència, i establir la seva culpabilitat era “essencial” la seva compareixença, així com l’estudi de nombrosos documents que tenien relació amb la causa, proves objectives i “opinions d’experts”.