Diumenge, 7 de març de 2021 - Edició 955
La República

El Síndic de Greuges estudia la pujada del rebut de l’aigua arran de les queixes rebudes

En el cas de Barcelona, ​​l’increment de la factura de l’aigua ha coincidit amb la incorporació de la nova taxa de recollida de residus creada per l’Ajuntament

Avatar
Agències 02/09/2020
El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, en una imatge d'arxiu

El Síndic de Greuges estudia la pujada del rebut de l’aigua després d’haver rebut “nombroses queixes i consultes”, ha informat aquest dimecres en un comunicat.

En una primera anàlisi, s’ha detectat que durant l’estat d’alarma el personal de les entitats subministradores no es van desplaçar als immobles per llegir els comptadors d’aigua.

En conseqüència, les companyies van fer una estimació del consum, que ha estat deduïda de la següent factura emesa per la companyia després d’obtenir la lectura real el comptador.

L’estimació que es va aplicar en la majoria dels casos no es va adaptar a la situació real del consum, i la regularització ha provocat un increment en el volum de metres cúbics facturats.

En alguns casos aquesta regularització ha provocat que s’hagi saltat al següent tram de facturació, fet que suposa que s’aplica una tarifa més elevada per aquells metres cúbics.

Al Síndic no li consta que les subministradores hagin informat d’ofici als usuaris sobre la possibilitat de modificar les factures i els ha demanat les dades que van fer servir per calcular les estimacions.

Cas de Barcelona

En el cas de Barcelona, ​​l’increment de la factura de l’aigua ha coincidit amb la incorporació de la nova taxa de recollida de residus creada per l’Ajuntament.

El Síndic ha recordat que en un informe de 2014 ja va suggerir excloure del rebut de l’aigua “tots els conceptes que no estiguessin relacionats amb el cicle de l’aigua”, com la recollida d’escombraries.