Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

El preu de la llum a Espanya es converteix en el Dia de la Marmota: Cada dia, nou màxim històric

Aquest dimarts el preu marcarà un sostre de 111,88 euros/MWh

Agències 10/08/2021

El preu mitjà de la llum al mercat majorista tornarà a tocar aquest dimarts nous màxims històrics per segon dia consecutiu, amb un preu mitjà de 111,88 euros el megavat hora (MWh), superant així el rècord aconseguit ahir de 106,74 euros.

En la seva comparativa amb l’any passat –el segon dimarts d’agost va ser el dia 11–, és del 188%, és a dir, el preu d’aquest dimarts gairebé triplicarà el registrat fa exactament un any, quan es limitava a 38,88 euros/MWh.

No obstant això, aquesta vegada, el ‘pool’ elèctric registrarà per avui un preu mitjà de 111,88 euros/MWh, superant tots els nivells de juliol i fins i tot els pics d’aquest agost, que ha marcat ja cinc màxims històrics, segons dades d’OMIE recollits per Europa Press.

El preu estarà a tot moment per sobre dels 100 euros/MWh, marcant el seu màxim diari des de les 20.00 hores fins a les 22.00 hores (120 euros/MWh), mentre que el mínim s’aconseguirà entre les 16.00 i les 17.00 hores (102,02 euros/MWh).

El preu de la llum manté així en aquest inici d’agost la tensió viscuda al llarg de tot juliol, que va portar a tancar amb una mitjana de 92,42 euros/MWh, la qual cosa suposa el nivell més alt de la història i un 166,8% per sobre del mateix mes de l’any passat.

En concret, en el que va d’agost, el ‘pool’ ha registrat ja cinc nous rècords, inclòs el d’aquest dimarts. Ahir dilluns va ser el seu segon major registre, de 106,74 euros. El dimarts passat, el tercer (106,27); el quart preu més alt de la història es va donar el dimecres (105,24); i el cinquè, amb 103,07 euros/MWh, dilluns passat.

Drets de CO2 i preu del gas

Aquest encariment en el preu del mercat elèctric està motivat pels alts preus dels drets d’emissió i l’encariment del gas natural.

En concret, els drets d’emissió s’han encarit fins a superar en aquesta arrencada d’agost els 54 euros per tona, quan a l’inici de l’any cotitzaven entorn dels 33 euros. Mentre, el preu del gas natural repuntar ja fins als 41,7 euros per MWh, segons dades de Mibgas.

El preu de l’energia té un pes proper en la factura d’entorn del 24%, mentre que al voltant del 50-55% correspon als peatges -el cost de les xarxes de transport i distribució- i càrrecs -els costos associats al foment de les renovables, a les extrapeninsulares i les anualitats del dèficit de tarifa- i la resta, a impostos.

Les oscil·lacions en el preu diari afecten als consumidors acollits a la tarifa regulada (PVPC), una mica més de 10 milions, mentre que estan exempts els que estan al mercat lliure -uns 17 milions-, ja que compten amb un preu pactat amb la seva companyia.

Segons van indicar a Europa Press experts del sector, el 88% del consum elèctric d’Espanya no està exposat a la volatilitat del preu del mercat ‘espot’, en tenir contractes amb preus fixos, veient-se així exposats a ella els clients acollits al PVPC.

Al juliol, un encariment del rebut del 36%

El rebut de la llum d’un usuari mitjà s’ha encarit un 36,2% al juliol pel que fa a el mateix mes de l’any passat, situant-se en els 85,34 euros, segons dades de Facua-Consumidors en Acció.

La baixada de l’IVA al 10% fins a desembre mentre el preu mitjà del megavat hora estigui per sobre dels 45 euros esmorteeix la pujada en 8,54 euros. Si se seguís aplicant el 21%, el rebut hauria batut tots els rècords, aconseguit els 93,88 euros, segons els càlculs de l’associació.

El passat 24 de juny el Govern va aprovar un Reial decret-Llei per urgència per reduir els impostos que s’apliquen al subministrament d’energia elèctrica i, amb això, la factura de la llum de les llars, els autònoms, les pimes i el conjunt de les empreses, que suposen la baixada de l’IVA de la llum del 21% al 10% fins a finals d’aquest any i la suspensió de l’impost del 7% a la generació elèctrica durant tres mesos.

En el cas concret de l’IVA, s’aplica una baixada al 10% fins a cap d’any per a tots els consumidors amb potència contractada fins el 10 quilowatts (kW), sempre que el preu mitjà mensual del mercat majorista de l’electricitat estigui per sobre dels 45 euros per megavat hora (MWh).

Pel que fa a la suspensió del 7% de l’impost sobre el valor de producció d’energia elèctrica, que al 2018 es va decidir suspendre temporalment durant sis mesos per contenir una altra ona alcista en el preu de la llum, estarà vigent durant el tercer trimestre d’aquest any.