Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El Pacte Nacional per la llengua recull 300 aportacions per millorar l’ús social del català

|

- Publicitat -

El secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, ha anunciat que el procés participatiu del Pacte Nacional per la llengua ha recollit 303 aportacions ciutadanes que podrien suposar unes 3.000 propostes concretes per millorar l’ús social del català.

Durant una compareixença a la Comissió de Cultura del Parlament, Vila ha destacat que el català pateix una situació “complexa” i “delicada” però que es pot corregir “si hi ha gent disposada a aconseguir-ho”. En la intervenció, el secretari ha explicat les accions que s’han dut a terme per fomentar la participació. El gruix d’aportacions encara pot incrementar-se perquè el procés participatiu està obert fins al 30 de setembre.

Publicitat

Ha concretat que s’han fet 17 sessions informatives que han aplegat 1.164 participants, 12 sessions deliberatives de caràcter sectorial amb 278 participants, dues jornades amb 521 participants i 21 sessions de proximitat autoorganitzades per col·lectius diversos arreu del territori.

El català a l’educació, entre les preocupacions

Entre les aportacions rebudes n’hi ha que aborden preocupacions clau per al futur del català com l’accés dels nouvinguts a l’aprenentatge de la llengua, el català a l’educació, l’escassedat de contingut audiovisual en català o el català a la sanitat.

De les 303 propostes rebudes, 255 fan referència al conjunt de Catalunya, 27 a àmbits més reduïts i 16 a la ciutat de Barcelona. La resta es reparteixen entre el conjunt dels territoris on es parla català, l’estat o l’àmbit internacional.

Segons ha indicat, després que acabi el procés de recollida de propostes el 30 de setembre, entre el 3 i el 24 d’octubre es procedirà a sistematitzar i tractar les propostes que seran presentades en una taula que es reunirà entre el 24 i el 31 d’octubre i que està formada pel Consell Social de la Llengua.

Et pot interessar  Uns 3.700 professionals sanitaris comencen cursos de català per aprendre i millorar el coneixement de la llengua

Al novembre, el Consell Social de la Llengua Catalana i les entitats valoraran els resultats obtinguts i faran les seves recomanacions, que desembocaran en l’esborrany que enllestirà el Departament de Cultura i a partir del qual els partits polítics consensuaran el pacte definitiu entre desembre de 2022 i març de 2023.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut