Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

El Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya fa fora 82 membres per fer una acció independentista

Diferents psicòlegs no han volgut pagar una taxa destinada al Consejo espanyol

Redacció 22/11/2019
Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya

El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) ha expedientat amb baixa col·legial 82 psicòlegs i psicòlogues participants de la campanya de desobediència civil #NovullpagarConsejo.

Aquesta campanya és acció d’objecció de consciència o de desobediència civil de professionals de la psicologia col·legiats/ades. Consisteix en l’impagament del rebut “Consejo”, de 21,29€ el semestre. Import que el COPC cobra als seus membres, i que va destinat a sufragar la quota de pertinença al Consejo General de la Psicología de España
(un total de 600.000 euros l’any).

Segons expliquen els damnificats en un comunicat, la campanya #NovullpagarConsejo apel·la al mandat democràtic del Referèndum de l’1-O i demanen que el COPC esdevingui “un Col·legi sobirà, independent del Consejo espanyol, i per tant lliure dels compromisos i càrregues impositives”.

Els expulsats denuncien el tracte rebut per part del Col·legi, que ha donat una resposta taxativa per la via administrativa, cursant un expedient de baixa col·legial a partir “d’una interpretació dels Estatuts molt restrictiva”, ja que asseguren que “cap dels participants devia la quantitat total d’una quota col·legial ordinària, motiu habitual d’expulsió.

Els afectats lamenten que se’ls hagi negat el dret legítim a ser considerats “objectors de consciència, tal com queda definit a l’article 18.1 del Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics”.

Asseguren haver topat amb un Col·legi que actua amb biaix polític: “darrere una façana de neutralitat, ha adoptat un rol de participant i guardià de l’ordre constitucional del Règim del 78. Defensant amb vehemència una llei obsoleta com és la Ley de Colegios Profesionales de 1974, que contravé de forma flagrant la normativa europea. També participant de decisions tan desafortunades com la invitació del Rei Felip VI i el ministre Grande-Marlaska en el darrer Congrés Espanyol de Psicologia en qualitat de President i Membre del Comitè d’Honor, respectivament”.

Però van més enllà i denuncien que “justificant-se en la neutralitat política, el COPC ha estat incapaç d’implicar-se en la defensa dels Drets Humans a Catalunya, per exemple, emparant iniciatives de suport psicològic als represaliats, o denunciant la violència institucional sistemàtica a què està sent objecte la ciutadania catalana”.