Dilluns, 27 de juny de 2022 - Edició 1432
La República

El cap de Malalties Infeccioses de la Vall d’Hebron minimitza els incompliments del diumenge: “l’impacte és limitat”

Benito Almirante diu que les residències són el que més preocupa ara

Agències 27/04/2020
Pla mitjà de la consellera de Salut, Alba Vergés, amb el cap del Servei de Malalties Infeccioses de Vall d'Hebron, el doctor Benito Almirante, durant la seva visita al centre. 31 de juliol de 2019 (HORITZONTAL)

El cap de servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron, Benito Almirante, creu que l’impacte que pot tenir la sortida dels nens en l’evolució de la pandèmia és “molt limitat”, perquè fa sis setmanes que estan tancats a casa i és “gairebé impossible” que siguin portadors del virus. En declaracions a Ser Catalunya, Almirante ha opinat que les imatges d’incompliments que s’han pogut veure en el primer dia de sortida de nens “probablement estan una mica tretes de context” i són un “percentatge molt limitat”. Al seu parer, el focus de preocupació ara és a les residències, on “es va començar a actuar més tard” i hi ha molts usuaris i treballadors contagiats.

Almirante ha assenyalat que “sempre és més notícia quan un se surt una mica de la norma” que el compliment de la mateixa. De fet, ha indicat que al seu barri, al Guinardó, no va veure cap alteració de la norma vigent. També ha argumentat que era diumenge, feia bon dia i era el primer dia, el que fa pensar que això canviarà a partir d’ara.

D’altra banda, ha recordat que Espanya és dels poquíssims països que ha tingut els nens en confinament total, i ha posat d’exemple Itàlia, on els menors van poder sortir de casa amb limitacions gairebé des del principi.

Al seu parer, cal complir amb unes mesures de comportament i de protecció, però alhora ha opinat que “tampoc s’han de portar al límit”, perquè “totes aquestes mesures tenen una evidència científica molt limitada”. Almirante ha criticat que pugui haver recriminacions perquè un nen parli amb un altre quan es troben al carrer.

En contra del passaport d’immunitat

Almirante ha remarcat que la pròpia OMS no ha avalat el passaport d’immunitat, una decisió que ha considerat “encertada”. Deixant de banda el component ètic, ha argumentat que aquesta acreditació hauria d’estar basada en unes proves diagnòstiques que ara mateix no són fiables, ja que gairebé no superen el 50%.

A això li ha sumat que encara no es coneix quant de temps dura la immunitat, i es trigarà mesos a saber-ho. “Imagini’s la situació que li donem un certificat però resulta que s’arriba a conèixer que el nivell de protecció només és de tres mesos. Hauríem fet un esforç incommensurable per a un benefici molt limitat”, ha reblat.

A més, ha avisat que amb un passaport d’aquest tipus, la gent més jove o de mitjana edat tindria la temptació d’exposar-se a la malaltia per tenir-lo.

Critica que es parli de “nova normalitat”

Almirante ha defensat aplicar el desconfinament si realment es donen les condicions per fer-ho. “Ara no és qüestió d’esperar-nos a setembre, si les condicions es compleixen i aquestes són objectives, el desconfinament s’ha de fer”, ha dit. Al seu parer, s’ha de tornar a la normalitat, “i no a la nova normalitat”. “Això és una mica trampa, vol dir que la gent no tingui vida social. Això no és vèncer una pandèmia, és resistir”, ha criticat.

Segons ell, és difícil fer prediccions a mitjà termini, i ha indicat que si a ell li haguessin preguntat fa un mes, hagués dit que el desconfinament no es podria fer fins a l’agost. En tot cas, si es produeix un rebrot, ha subratllat que el sistema està molt més preparat i no tindria res a veure amb el primer brot.

Massa experts i “visió apocalíptica”

També ha considerat que hi ha hagut massa experts sobre coronavirus i sobre tot el que està relacionat amb el confinament aquests dies, el que “forma part d’una visió apocalíptica i pessimista”.

En aquest sentit, s’ha mostrat molt satisfet per la disminució de malalts ingressats a Vall d’Hebron, quatre o cinc vegades inferior a la situació de fa 3 o 4 setmanes.