Dijous, 9 de febrer de 2023 - Edició 1659
La República

Aliança entre Plataforma per la Llengua, A Mesa i Kontseilua a favor de les llengües minoritzades

Coincidint amb el centenari del primer Galeusca, les entitats de Catalunya, Galícia i el País Basc refermen la seva col·laboració en unes jornades per analitzar l’impacte de la Llei de l’audiovisual

Redacció 23/01/2023
A Mesa, Kontseilua i Plataforma per la Llengua refermen un Galeusca lingüístic a favor de les llengües minoritzades | Plataforma per la Llengua.

Plataforma per la Llengua, A Mesa pola Normalización Lingüística i Kontseilua han refermat un Galeusca lingüístic en defensa de les llengües minoritzades en les III Jornades de Normalització Lingüística que van tenir lloc aquest dissabte a Santiago de Compostel·la.

Coincidint amb el centenari del primer Galeusca (1923) —l’espai de coordinació entre l’associacionisme català, basc i gallec— les tres entitats s’han reunit per analitzar la situació actual de les respectives llengües. Organitzades per A Mesa pola Normalización Lingüística, l’Asociación socio-pedagóxica Galega i la Confederación Intersindical Galega, les jornades van servir per posar en comú les perspectives de futur de les llengües minoritzades al sector de l’audiovisual, després de l’aprovació de la Llei de l’audiovisual al Congrés de Diputats.

Així mateix, Marco Maceira, president d’A Mesa, Paul Bilbao, exsecretari de Kontseilua, i Francesc Marco, secretari de Plataforma per la Llengua, van debatre sobre la importància de normalitzar les llengües en l’àmbit de les plataformes audiovisuals per seguir els nous hàbits d’oci i arribar als més joves en la taula rodona A pluralidade lingüística nas plataformes de TV: avances e límites.

Ofrena floral

Les entitats també van retre homenatge a Rosalía de Castro (1837-1885) i Alfonso R. Castelao (1886-1950), amb una ofrena floral conjunta al Panteó dels Gallecs Il·lustres i l’actuació musical d’Uxía e Os Trinquetes. Un acte que va servir per refermar l’estreta col·laboració existent entre les tres organitzacions aquests darrers anys, una col·laboració que ha permès presentar una PNL per a la pluralitat lingüística al Congrés de Diputats, acordar diversos posicionaments conjunts i coordinar les esmenes de la Llei de l’audiovisual, entre d’altres. A més, les tres entitats també formen part de l’European Language Equality Network (ELEN), la xarxa europea de llengües minoritzades.