Dilluns, 3 d'octubre de 2022 - Edició 1530
La República

A presó un presumpte gihadista de Mataró per ser “agent actiu de radicalització”

El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz ha acordat aquest divendres presó provisional sense fiança per El Mostafa B.B., un perruquer detingut dilluns passat a Mataró (Barcelona) per un presumpte […]

Agències 03/08/2018

El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz ha acordat aquest divendres presó provisional sense fiança per El Mostafa B.B., un perruquer detingut dilluns passat a Mataró (Barcelona) per un presumpte delicte d’integració en organització terrorista, en existir indicis que va realitzar tasques d’adoctrinament com a ‘agent actiu’ del gihadisme tant a Mataró, on residia, com a Barcelona i Tarragona.

L’ordre d’empresonament, dictada després de la compareixença del detingut davant el jutge Pedraz, destaca que aquest havia estat captat per una cèl·lula salafista gihadista, que operava en una zona marroquina entre les ciutats de Tànger i Salé. La seva tasca “la realitzaria en un local perruqueria que regentava i en domicilis privats organitzant a aquest efecte les oportunes reunions”, assenyala Pedraz en la seva interlocutòria.

D’aquesta manera, segons la investigació, va captar i va adoctrinar l’altre investigat en aquesta operació, Omar K., va mantenir contactes amb individus integrats en altres cèl·lules gihadistes, i amb la fi també d’enviar mujahidins a Síria.

Entre els indicis contra ell, figuren les dades d’una comissió rogatòria al Marroc en la qual un membre de la cèl·lula terrorista l’implica, seguiments i vigilàncies a la perruqueria, observacions telefòniques, activitats en xarxes socials i converses per ‘whatsapp’ amb un combatent a la zona siriano-iraquiana, així com la declaració de l’altre investigat, Omar K., que ratifica l’adoctrinament i captació per part de l’enviat ara a presó. El Mostafa va néixer a Tetuan (Marroc) i té 46 anys.

L’operació es va iniciar per part d’especialistes del Servei d’Informació de la Guàrdia Civil a la fi de 2015 gràcies a la cooperació amb serveis policials de diversos països, en detectar-se l’activitat a Internet de diversos individus que consumien propaganda de les diferents plataformes associades a grups terroristes.

Des de l’elevació al nivell 4 d’Alerta Antiterrorista el passat 26 de juny de 2015, la Guàrdia Civil ha potenciat totes les investigacions relacionades amb aquest tipus d’estructures de propaganda, captació i finançament, especialment en l’àmbit del ciberespai i amb especial seguiment de les connexions entre residents a Espanya i altres persones enquadrats en grups terroristes a l’exterior.