Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1705
La República

Sindicats de la policia espanyola a les Illes denuncien a la fiscalia un còmic sobre l’1-O

El secretari general del SUP Illes Balears, Manuel Pavón, ha reivindicat que “la llibertat d’expressió té uns límits”

Agències 14/06/2019
Portada del còmic 'On és l’Estel·la?'

Quatre sindicats representatius de la Policia Nacional a les Illes Baleares, SUP, CEP, SPP i UFP, han presentat aquest divendres una denuncia davant la Fiscalia de les Illes Balears contra el còmic ‘On és l’Estel·la?’, de Toni Galmés i editat per Comanegra perquè “estudiï si hi ha algun indici de delicte en les imatges publicades del còmic i si hi ha finançament públic per l’edició del llibre”. El secretari general del SUP Illes Balears, Manuel Pavón, ha explicat que les imatges del còmic “no s’ajusten a la realitat del que és la labor policial” i ha dit que “la llibertat d’expressió té uns límits quan es vulnera la llibertat d’expressió d’altres persones. Estem en un país democràtic i no es pot vulnerar els drets de cap col·lectiu ni persona, l’humor està bé però sempre respectant les altres persones i col·lectius”. Joan Sala, director de Comanegra, defensa que és una còmic de sàtira per adults i creu que la denúncia se suma als “fets greus que es produeixen últimament d’atacs a drets fonamentals i en aquest cas a la llibertat d’expressió i a la llibertat d’edició de ficció “.

El còmic ‘On és l’Estel·la?’, de Toni Galmés és una obra en la qual la protagonista apareix com un “testimoni privilegiat de les jornades multitudinàries dels últims temps entorn del dret d’autodeterminació” entre les quals, assenyala Comanegra, les “grans manifestacions de la Diada, l’escorcoll d’impremtes, el 20-S, l’1 d’octubre, un dia al Piolín i la manifestació de Brussel·les”. Aquesta setmana, el còmic va arribar a les mans dels representants de la policia espanyola i van decidir reunir-se totes les organitzacions sindicals de la Policia per parlar-ne i quatre de les cinc amb representació han decidit presentar una denúncia.

Comanegra

‘On és l’Estel·la?’ ha estat publicat amb l’ajuda de l’Institut d’Estudis Baleràrics de la Conselleria de Cultura Participació i Esports del Govern balear. En total els van atorgar 1.000 euros, que “no arriba ni al 5% del cost del llibre”, ha explicat Sala. Del llibre n’han publicat una tirada aproximadament d’uns 6.000 exemplars, 3.000 en la primera edició i 3.000 en la segona. “És un llibre que ha tingut èxit i està funcionant”.

El director de Comanegra ha assenyalat que per rebre l’ajut complien diversos requisits com que l’autor és de les Illes Balears. En aquesta ajuda del govern balear, ha volgut deixar clar, no s’analitza el contingut de l’obra i si ho fessin “estarien cometent un fet il·lícit perquè no ho diuen les bases d’aquesta ajuda”. Ha afegit que hi ha altres ajuts que sí fan aquest anàlisi, però la que van rebre ells pel còmic, no.

Sala entén que aquest és un llibre de sàtira adreçat a adults, en el qual se’n riuen de tothom. “No només es fa sàtira de la policia, sinó de nosaltres mateixos”. De fet, creu que no té cap sentit veure-li al còmic una doctrina com si no fos un llibre de ficció. L’editor ha indicat que han parlat amb la conselleria de Cultura de Balears i amb l’Institut d’Estudis Baleràrics i tothom “està sorprès” perquè saben que “hi ha una intencionalitat política”.