Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024
Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024

‘Say Yes’: Plataforma per la Llengua engega una campanya per demanar als estats que votin sí a l’oficialitat del català el dia 19

L'entitat ha contractat publicitat a diverses capçaleres paneuropees i estatals per donar a conèixer la petició i que "arribi a tots els membres de les Representacions Permanents dels Països davant la UE"

|

- Publicitat -

El dimarts que ve, 19 de setembre, està marcat al calendari com una de les dates més importants pel futur de la llengua catalana, ja que serà quan el Consell d’Afers Generals de la Unió Europea es reuneixi per votar el reconeixement del català com a llengua oficial dins la Unió Europea. Alguns dels socis europeus, com ara Suècia, dubten de la viabilitat legal i financera d’aquesta mesura, i reclamen respostes sobre les implicacions “legals i pressupostàries” de l’oficialitat del català. Altres, però, com és el cas d’Irlanda, han deixat caure que podrien votar a favor de l’oficialitat del català a les institucions europees. Amb aquest panorama incert, i davant la necessitat que el màxim nombre possible d’estats membre de la UE votin a favor, la Plataforma per la Llengua ha engegat la campanya ‘Say Yes’, amb la qual volen fer-los veure les raons en favor de l’oficialitat i que, en última instància, hi votin a favor.

La campanya s’articula de diverses maneres. D’una banda, a la pàgina web sayyes.cat, l’ONG del català exposa als ciutadans europeus els diversos arguments a favor de l’oficialitat del català per tal de convèncer-los i que facin pressió als polítics dels seus països perquè hi votin a favor. Alguns d’aquests arguments són, per exemple, el fet que la llengua catalana és la llengua autòctona més gran de la UE que no compta amb el reconeixement de llengua oficial i de treball de la UE, o el fet que el català compta amb aproximadament 10 milions de parlants.

Publicitat

L’entitat també du a terme reunions ‘diplomàtiques’ per explicar a representants d’arreu de la UE quines són les raons per les quals han d’acceptar el català com a llengua oficial o, en paraules d’Escuder, “perquè vegin que no hi ha raons per excloure’l”. Aquestes reunions les faran fins al mateix dimarts, 19 de setembre.

Et pot interessar  El Govern fomenta l'ús del català en els mitjans de comunicació a les Illes davant “l’amenaça del PP i Vox”

D’altra banda, l’entitat ha contractat publicitat a diverses capçaleres paneuropees, com ‘Politico’, o en mitjans estatals, com el diari suec ‘Dagens Nyheter’, per donar a conèixer la petició i que “arribi a tots els membres de les Representacions Permanents dels Països davant la UE, als legisladors europeus, al personal de les Direccions Generals de la Comissió i a altres diplomàtics i alts funcionaris de l’entorn de la UE”, exposa Plataforma. Les publicacions als diaris europeus expliquen que la petició de l’oficialitat del català és legal, inclusiva i justa, i que busca protegir tant les llengües autòctones del continent com el patrimoni cultural que es desprèn d’elles.

L’entitat continua recollint suports a l’oficialitat a través de catalaoficial.eu, que ja ha rebut més de 23.000 signatures de suport. Amb tot, Plataforma exposa que “és molt important que els països percebin que aquest no és un tema d’una decisió que passarà desapercebuda, sinó que hi ha 10 milions d’europeus que prestem molta atenció al seu posicionament”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut