Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

Sassoli assegura que l’Eurocambra està “preparada” per aplicar la sentència del TJUE sobre el cas de Junqueras

El president del Parlament planteja impulsar una “llei electoral europea comuna” perquè tots eurodiputats siguin escollits amb “les mateixes regles”

Agències 04/12/2019
David-Maria Sassoli, president del Parlament Europeu

El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha assegurat que l’Eurocambra està “preparada” per aplicar la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre el cas d’Oriol Junqueras. “El nostre comportament s’ha regit per la necessitat de complir amb la legislació existent”, ha defensat, ja que la cambra ha mantingut al judici que el líder d’ERC no tenia condició d’eurodiputat ni immunitat perquè Espanya no el va incloure a la llista definitiva de membres. Tanmateix, Sassoli ha proposat impulsar una “llei electoral europea comuna” per la qual els membres del Parlament Europeu siguin escollits amb “les mateixes regles”.

“Això seria genial i un exercici en democràcia que podria permetre que les nostres institucions siguin més representatives del que són”, ha apostat.

Sassoli ha fet aquestes declaracions durant el plenari del Comitè de les Regions on un diputat de l’N-VA s’ha queixat per la situació dels presos i dels eurodiputats electes independentistes sense escó.

Cas de Junqueras

El Suprem va preguntar al TJUE si Junqueras tenia immunitat després de ser proclamat electe i si tenia l’obligació d’alliberar-lo de la presó preventiva per jurar la Constitució, requisit exigit a l’Estat per adquirir el mandat d’eurodiputat.

Sistema d’elecció

Actualment, les eleccions europees estan regides per una llei electoral del 1976 que estableix un marc general a la UE però que, en gran part, deixa en mans dels estats membres l’organització dels comicis.

En el cas d’Espanya, s’exigeix el jurament de la carta magna després de les eleccions per poder ocupar l’escó a l’Eurocambra.

Si bé la pregunta prejudicial del Suprem no menciona aquesta qüestió, en la primera fase judicial del cas al TJUE l’Advocat General va concloure que els estats no poden imposar requisits com aquests i que els eurodiputats ho són només pel mandat que atorguen les urnes.

El 19 de desembre els magistrats de la sala gran del TJUE emetran el seu veredicte que no necessàriament ha d’estar en línia amb les conclusions de l’Advocat General.